Isojen hankkeiden ja haasteiden vuosi 2021

Vuoteen 2021 mahtui paljon uudis- ja peruskorjausrakentamista sekä uusien palvelujen käyttöönottoa opiskelijoille. TOASille valmistui kaksi täysin uutta asuinkohdetta, ja historian suurin hanke, TOAS Hippos, nytkähti eteenpäin. Vuonna 2021 otimme käyttöön myös ensimmäiset ympärivuorokautiset avainautomaatit, jotka helpottavat opiskelijoiden arkea merkittävästi. Asuntojen käyttöaste jäi harmillisen matalaksi, mutta TOASin asuntojen vuokratasot pysyivät erittäin maltillisina: jopa 25 prosenttia yksityisiä markkinoita edullisempana.

Toimitusjohtajan katsaus: Haastava mutta uutta rakentava vuosi

”Vuosi 2021 oli haastavampi kuin ennakkoon osasimme odottaa. Toimintamme jatkui muutoksienkin keskellä sinnikkäästi ja ratkaisukeskeisesti eteenpäin katsoen. Vuosi oli kaiken kaikkiaan myös rakentamisen vuosi: kaksi uutta kohdetta, TOAS Pappila sekä ensimmäinen puukerrostalo TOAS Kauppi, valmistuivat tuoden tarjontaamme 200 uutta asuntoa. Myös Männikön peruskorjaus saatiin loppusuoralle ja yksiöiksi sekä kaksioiksi muutetut soluasunnot osoittautuivat niin suosituiksi, että remontoidut talot täyttyivät nopeasti uusista asukkaista.

Suurin käynnissä oleva hankkeemme, Kalevaan nouseva TOAS Hippos, eteni suunniteltua aikataulua hitaammin. Rakentamisen odottamattomaan hinnannousuun ei ollut mahdollista varautua ennalta. Konkreettisesti hankkeen edistyminen näkyi, kun vanha valtion virastotalo purettiin viime kesänä. Saimme viime vuonna myös tunnustusta, kun Rakennustietosäätiö luovutti TOASille vuoden 2021 Rakennustietopalkinnon. Kiitokset kohdistuivat erityisesti pitkäjänteiseen työhön ja toiminnan suuntaamiseen kohti ekologista kestävyyttä ja yhteiskunnallista vastuullisuutta.”

Lue koko toimitusjohtajan katsaus

Avainluvut 2021

Tase

318.5 milj. €

Kiinteistöjen tuotot

41.0 milj. €

Omavaraisuusaste

24 %

Käyttöaste

92.5 %

Asuntopaikat

10063 kpl

Keskineliövuokra

12.3

Uusia asuntoja valmistui – vuoden tärkeimpänä teemana kestävä asuminen

Viime vuonna valmistui yhteensä 243 uutta asuntoa. Uusia kohteita valmistui kaksi, toukokuussa ensimmäinen puurakenteinen kerrostalo TOAS Kauppi ja heinäkuussa TOAS Pappila. Hervantajärvellä aloitettiin TOAS Lumipuun rakentaminen ja se valmistuu kesällä 2022. Kohteeseen tulee 120 uutta asuntoa. Männikön perusparannushanke käynnistyi viime vuoden alussa ja se saatiin kahden rakennuksen osalta valmiiksi. Kohteen lämmityksessä siirryttiin kaukolämmöstä maalämpöön ja otettiin käyttöön aurinkosähköjärjestelmä.

 

Lue lisää

Sähköiset palvelut paransivat saavutettavuutta

Vuonna 2021 erityisesti sähköiset palvelut olivat laajasti käytössä ja osoittivat toimivan erinomaisesti. Esimerkiksi avainten nouto onnistui viime vuonna aiempaa vaivattomammin, kun TOAS otti käyttöön kaksi ympärivuorokautista avainautomaattia. Ensimmäinen automaatti avattiin keväällä Kalevan Prismaan ja toinen loppuvuodesta TOASin toimistolle. TOAS toteutti vuoden aikana myös erilaisia kampanjoita, joilla soluasuntojen käyttöastetta saataisiin korkeammaksi.

 

Lue lisää

Asuntojen käyttöaste jäi poikkeuksellisen matalaksi

TOASin asuntokohteiden käyttöaste oli vuonna 2021 edellisvuottakin matalampi, 92,5 prosenttia. Keskimäärin käyttöaste on ollut vuosittain 96–97 prosenttia. Pitkä pandemia-aika on vaikuttanut siihen, että kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita tuli vain murto-osa tavallisesta ja sen vuoksi soluasuntojen vuokraus ei toteutunut normaaliin tapaan.

Tyhjillään olevat asunnot laskivat TOASin asuntovuokratuottoja viime vuodesta 0,4 miljoonaa euroa.  Laskua tuli myös liiketilavuokriin, koska Hippostalon vuokraus loppui. Kokonaisuudessaan vuokratuotot olivat 1,2 miljoonaa euroa vähäisempiä edelliseen vuoteen verrattuna. Myös muut poikkeukselliset myyntituotot pienenivät 2,3 miljoonaa euroa. Konsernin liikevaihto laski yhteensä kahdeksan prosenttia ollen 41,0 miljoonaa euroa. Toisaalta syksyllä tilanne näytti jo valoisammalta ja kansainvälisiä opiskelijoita tuli Tampereelle jonkin verran. Soluasuntojen heikon kysynnän vuoksi niiden hallittua vähentämistä ja muuttamista peruskorjauksen yhteydessä yksiöiksi ja kaksioiksi lisättiin viime vuonna.

Lue lisää