Asunnon saaminenToiveidesi kodin saanti vaatii usein kärsivällisyyttä ja valppautta. Älä huoli, asiat järjestyvät.

Asuntotarjouksen saamiseen vaikuttavia tekijöitä

Asukasvalintaa säätelevät Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ohjeistukset sekä TOASin omat säännöt.  Asukasvalinnan yhteydessä noudatetaan tarveharkintaa sekä tulo- ja varallisuusvertailua, jolloin etusijalla ovat pienituloiset ja vähävaraiset hakijat. Mikäli hakijalla on korkeat, säännölliset tulot, hakija ei ole ensisijainen edullisimpiin ja suosituimpiin kohteisiin. Tasavertaisten hakijoiden kesken asunnonsaannin ratkaisee hakemuksen jättöpäivämäärä.

Hakemukset ovat järjestelmässä hakemuksen alkuperäisen jättöpäivämäärän perusteella. Hakuaikana hakija voi vapaasti muokata hakemustaan niin, että hakemuksen alkuperäinen jättöpäivämäärä säilyy hakemuksessa. Hakukriteerien muuttaminen voi kuitenkin vaikuttaa asunnon saamiseen, sillä eri kriteereillä on eri määrä hakijoita. Perheasuntoa lapsen kanssa hakevat sijoittuvat aina lapsettomien hakijoiden edelle.

Mikäli sinulla on kiireellinen asunnontarve, otathan yhteyttä asuntotoimistoon asuntotoimisto@toas.fi, lisäksi kannattaa seurata nopeasti saatavia asuntojamme!

Muistathan hakiessasi

  • hakemus on voimassa 3 kk kerrallaan, muista siis uusia se ajoissa!
  • hakuaikana voit lisätä, poistaa ja vaihtaa hakukohteita mieltymystesi mukaan
  • yhdellä hakijalla voi olla vain yksi hakemus kuhunkin asuntotyyppiin (pariskunnalla vain yksi perhehakemus)
  • uuden hakemuksen jättäminen samaan asuntotyyppiin poistaa aiemman hakemuksen

Muita vaikuttavia tekijöitä

Suosituin asuntotyyppi on pieni tai keskikokoinen yksiö keskustassa tai Kalevassa. Näissä asunnoissa vaihtuvuus on pientä, joten asunnon saaminen kestää, vaihdellen puolesta vuodesta yli vuoteen. Myös pienet perheasunnot ja kimppasolut em. alueilla ovat suosittuja. Isompia perheasuntoja ja yksittäisiä soluhuoneita saa nopeallakin aikataululla.

Loppukesällä ja syksyllä uudet ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat (saman vuoden yhteishaussa valitut) ovat etusijalla soluasuntoihin ja perheasuntoihin.

TOAS tarkistaa luottotietosi asuntotarjouksen yhteydessä. Maksuhäiriömerkinnät eivät automaattisesti johda asuntotarjouksen eväämiseen. Näissä tapauksissa TOAS soveltaa tiukempia ehtoja vuokrasopimuksen solmimisessa (esim. vakuusmaksu vaaditaan, määräaikainen vuokrasopimus). Vain harvoin vuokrasopimusta ei voida solmia ollenkaan.

Jatko-opiskelijat voivat hakea asuntoja kuten perustutkinto-opiskelijatkin, mutta heidän tulee esittää todistus opinnoistaan sekä tuloistaan. Mikäli hakijalla on korkeat, säännölliset tulot, hän ei ole ensisijainen hakija edullisimpiin ja suosituimpiin kohteisiin.

Hakemuksen passivointi

Perustellusta syystä hakemukseksi voidaan passivoida. Passivoitu hakemus etenee järjestelmässä, mutta et saa asuntotarjousta etkä voi seurata tai muokata hakemustasi. Passivoinnin syyksi hyväksytään ase- tai siviilipalvelus, vaihto-opiskelu tai opintoihin liittyvä työharjoittelu. Kesätyö ei oikeuta passivoimiseen. Mikäli hakija haluaa passivoida hakemuksensa, hänen tulee lähettää TOASille sähköpostilla todistus passivoinnin syystä sekä pyyntö hakemuksensa passivoimiseksi.

Valmiina hyväksymään asuntotarjouksen?

Asunnon vastaanotto