Soile: Mikä on paras paikka opiskella?
9.10.2019Syksy on täällä taas ja uudet opiskelijat valloittavat kaupunkikuvan. Nyt on aika etsiä hukkuneet kirjastokortit ja lähteä taas taivaltamaan opiskeluja eteenpäin. Syksy on mahtava vuodenaika. Tuttujen ihmisten näkeminen ja rutiinien palaaminen on kivaa. Kuitenkin jos kesä on mennyt töissä tai lomaillessa, voi opintojen pariin palaaminen olla hankalaa. Varsinkin kolmannen asteen opiskelijoilla. Mistä löytyy keskittymiskyky ja motivaatio lukea paksuja kirjoja tai kirjoittaa pitkiä esitelmiä? Miten taas jaksaa istua kirjastossa monta tuntia putkeen?
Vaikka syksy on jees, keskittymiskyky on ollut myös minulta kateissa. Oma tehtäväni on tänä vuonna saada aikaiseksi pro gradu -tutkielma. Tekstiä on jo paljon, mutta tehtävä vaatii todella pitkäjänteistä keskittymiskykyä. Mikä on siis paras paikka opiskella?
Tässä tekstissä analysoin erilaisia opiskelupaikkoja. Tämä analyysi perustuu omiin kokemuksiini, mutta jos joku tästä saa vinkkejä oman opiskelupaikan hakemiseen, niin hyvä! Huom: tämä ammattimainen analyysi perustuu täysin subjektiivisiin havaintoihin.
Kirjastot
Kirjastot ovat opiskelun ikuinen kivijalka ja varmasti yksi yleisin opiskelupaikka. Ja tämähän on varsin loogista. Jos tiedonhakua tulee suorittaa, niin onhan se kätevintä olla paikassa, jossa sitä tietoa löytyy. Eri kirjastojen välillä on kuitenkin eroja. Olen itse harjoittanut opiskelua yliopistojen kirjastoissa, ammattikorkeakoulujen kirjastossa sekä kunnallisissa kirjastoissa.
Yliopistojen kirjastot ovat yleensä varmoja valintoja. Siellä on osaava henkilökunta, paljon opiskelutilaa, sekä muitakin ihmisiä, jotka opiskelevat. Ryhmäpaine on tehokas motivaattori myös omalle opiskelulle. Yleensä yliopistojen kirjastoissa on myös rauhallista, koska suurin osa ihmisistä tekee keskittymistä vaativia asioita. Miinusta antaisin siitä, että yliopistojen kirjastot ovat yleensä tosi täynnä, varsinkin ns. hyvät paikat. En itse varsinaisesti ole aamuvirkku, joten välillä kirjastoista saa etsiä opiskelupaikkaa kissojen ja koirien kanssa. Lisäksi monien fuksien kampuskierroksiin kuuluu kirjaston esittely, mikä saattaa ainakin syksystä häiritä omaa opiskelua. Mutta lähtökohtaisesti yliopistojen kirjastot toimivat hyvin!
AMK-kirjastot ovat mielestäni lähes yhtä hyviä. Varsinkin uusista rakennuksista löytyy erilaisia opiskeluratkaisuja ja pehmeitä sohvia, joilla köllötellä. (Onneksi nykyään näitä löytyy myös yliopistoista). AMK-kirjastoissa ei välttämättä ole niin paljon pöytäpaikkoja, koska onhan tuo silti enemmän käytäntöön painottava instituutio. Lisäksi AMKin puolella oman kokemukseni mukaan tehdään enemmän ryhmätöitä tai läksyjä yhdessä, joten ihmiset keskustelevat toisilleen paljon enemmän. Jos siis tarvitset hiljaista opiskelutilaa, AMK-kirjastot eivät välttämättä ole juttusi. Toki useilta kampuksilta löytyy myös erilaisia hiljaisia/ryhmätyötiloja, mutta niihin harvemmin pääsee, jos ei itse opiskele kampuksella.
Kunnallisiin kirjastoihin taas liittyy uskomaton variaatio aina pienistä kirjastoista Oodin kaltaisiin jättiläisiin. Näistä kirjastoista on vaikea tehdä mitään sitovia yleistyksiä, mutta oma lähikirjasto on kyllä opiskelun suhteen käyty testaamassa. Plussaa oli se, että oli hyvä wifi käytössä ja hyvin tilaa levitellä tavaroita. Lisäksi kun oli vähän vieraammassa ympäristössä, onnistuin saamaan päälle kunnon flown. Huono puoli oli se, että tavaroita ei uskaltanut niin vapaasti jättää lojumaan, kun kävi esimerkiksi vessassa (yliopiston kirjastoissa yleensä jätän aika huolettomasti ja niin moni muukin). Lisäksi huutavia lapsia oli kohtuullisesti. Kenties jonkun hiljaisemman paikkakunnan kirjasto olisi parempi, kuin Vantaan lähiökirjasto.

Muun muassa tällaisia nojatuoleja löytyy AMK-kirjastoissa. Vähän on näkö- ja äänisuojaa ja pistorasia lähellä.
Oma koti
Oma koti kullan kallis.
Hyvät puolet:
- Voi tehdä töitä kaikenlaisissa asusteissa tai ilman asusteita.
- Kahvinkeitin, ruokahuolto ja WC on lähellä.
- Mahdollisuus hyvän musiikin kuunteluun ja piereskelyyn.
- Rauhallisuus asunnosta riippuen yleensä taattu.
Oman kodin ylivoimaisesti huonoin puoli on se, että siellä alkaa tehdä kaikkea muuta, paitsi opiskella. “hei, mähän tyhjään tiskikoneen”, “onpa likaiset ikkunat, pitäis varmaan pestä” jne. Kodista puuttuu ympäristön kontrolli ja silloin yleensä keskittymiskyky alkaa heikkenemään. Lisäksi pitkissä töissä on mökkihöperöitymisen vaara. Jos tekee vain tutkielmaa kotonaan, alkaa rutiinien ja ulkopuolisen maailman puute ahdistaa. Kotona on välillä kiva opiskella, mutta siellä ei kannata olla aina.
Kahvilat
Entinen graduohjaajani sanoi, että hän menee aina kahvilaan tekemään tutkimusta. Siellä keskittyminen toimii ja ympäristö on miellyttävä. Allekirjoitan tämän kyllä. Kahvilassa ulkopuolinen elämä on eri lailla läsnä, kun kirjastoissa. Hyvän kahvin siemailu lisää motivaatiota. Lounaanhan voi tämän lisäksi nauttia samassa paikassa. Kahvilan huonoiksi puoliksi sanoisin sen, että homma voi tulla opiskelijabudjetille kalliiksi. Lisäksi kaikissa kahviloissa ei pitkää istuskelua katsota hyvällä. Pöytien ergonomia ja latauspistokkeiden sijainnit voivat myös olla hankalia. Mutta epäilemättä, jos oman suosikkikahvilan löytää, on se varmasti yksi parhaimmista opiskelupaikoista.
Kavereiden kanssa opiskeleminen
Vertaistuki auttaa aina! Vai auttaako? Yhdessä opiskeleminen tuo päivään rutiinia ja ryhmäpainetta. Ja ainakin on taattua lounasseuraa. Apua saa myös kun toinen on lähellä. Huonoa puolia kaverin kanssa opiskelussa on se, että homma saattaa mennä ihan läskiksi ja molemmat saattavat vaan pyöriä somessa naureskellen kahdeksan tuntia. Muistan kun luimme yo-kokeisin yhdessä kaverini kanssa. Minä luin puoli kirjaa ja kaverini nukkui. Tehokkuus voi olla myös toispuoleista!
Julkinen liikenne
Itselle tulee bussissa huono olo, mutta junissa gradun tekeminen sujuu. Junassa ei pääse työtä pakoon ja usein tunnin junamatkalla saa enemmän aikaiseksi, kun päivän aikana kirjastossa. Ruokahuolto ja wc ovat yleensä hyvin lähellä ja tavarat uskaltaa jättää paikalle. Huonoja puolia on se, että junan netti on välillä toivottoman huono (Tampere-Seinäjoki välillä on ihan turha yrittää tehdä mitään) ja saatat saada vierustoverin, jota joutuu koko ajan väistelemään. Pääasiassa kuitenkin homma sujuu. Lastenvaunua toki en voi suositella.
Tämän kirjoituksen saattelemana toivotan kaikille opiskeluintoa ja tsemppiä tulevaan syksyyn!