Asunnonhaun tärpit uusille (ja vanhemmillekin) opiskelijoille!

14.03.2023

Uusi opiskelija! Tsekkaa alta tärkeimmät asiat asunnonhakuun:

Hakemus kannattaa jättää heti, kun opiskelupaikka Tampereella on varmistunut. Elo-syyskuussa vapautuviin soluhuoneisiin ja perheasuntoihin etusijalla ovat uudet, aloittavat opiskelijat. Priorisoimme Tampereen ulkopuolelta tulevia uusia opiskelijoita solu- ja perheasunnoissa, eli kauimpaa tulevat ovat etusijalla näihin asuntoihin. Kurkkaa alta muistilista asunnonhakuun:

  • Yksiön jonotusaika alkaa puolesta vuodesta eteenpäin, joten uusi opiskelija ei ehdi saada yksiötä heti. Kannattaa siis hakea myös solua! Tutustu myös hakuohjeisiimme ja asuntotyyppeihin.
  • Keväällä ja alkukesällä soluja on hyvin vapaana, joten huoneita löytyy myös suosituilta alueilta (Kaleva, keskusta, Iidesranta). Jos opiskelupaikka on tiedossa jo keväällä, kannattaa ottaa mieluisa tarjous heti vastaan, sillä suosituimmilta alueilta ei löydy enää soluja elo-syyskuussa.
  • Korkeakoulujen yhteishaun todistusvalintojen tulokset julkaistaan kesä-heinäkuussa. Asunnonhakijoiden määrä kasvaa nopeasti tulosten julkaisun yhteydessä, joten nopeus on valttia.
  • Hakemusta saa muokata hakuaikana. Jos on ensin hakenut vain suppeasti eikä tarjousta kuulu, kannattaa laajentaa hakemusta. Mitä laajempi hakemus, sen paremmat mahdollisuudet saada asunto.
  • Ota tarjous vastaan, kun saat sen! Hakemuksella saa vain yhden tarjouksen. Ensin voi ottaa esimerkiksi sijainniltaan kauempana keskustasta olevan asunnon ja jättää uuden hakemuksen mieluisampaan kohteeseen, johon pääsee myöhemmin vaihtamaan.
  • Jos haluaa kaverin kanssa samaan asuntoon, kimppasoluja löytyy parhaiten alkukesällä Hervannasta, Hallilasta ja Lukonmäestä (keskustasta ja Kalevasta vain harvoin). Kimppasolua hakiessa molempien hakijoiden tulee olla opiskelijoita. Kaverin kanssa voi hakea myös perheasuntoa.
  • Perheasuntoa voi hakea yksinkin, ja niihin on lyhemmät jonot kuin yksiöihin.
  • Kannattaa seurata myös nopeasti saatavia asuntoja!

Huom! Täysi-ikäisen hakijan asioita ei voi hoitaa tai tiedustella ilman valtakirjaa.

 

Vanha opiskelija suunnittelemassa asunnonvaihtoa? 

Oletko aloittanut opintosi jo aiemmin ja suunnittelet asunnonvaihtoa tai haet ensimmäistä kertaa asuntoa TOASilta? Otathan huomioon seuraavat asiat:

Elo- ja syyskuussa vapautuviin solu- ja perheasuntoihin ovat etusijalla uudet opiskelijat, jotka saapuvat Tampereen ulkopuolelta ja aloittavat opintonsa tulevana syksynä. Jos olet aloittanut opinnot jo aikaisemmin ja haluat kodin syksyksi, suosittelemme hakemaan ja ottamaan asunnon vastaan jo keväällä tai alkukesästä, viimeistään 1.7. alkaen tai odottamaan mahdollisesti loppuvuodesta vapautuvia asuntoja.

Korkeakoulujen yhteishaun todistusvalintojen tulokset julkaistaan kesä-heinäkuussa. Hakijamäärä kasvaa nopeasti tulosten julkaisun yhteydessä, jolloin vanhojen opiskelijoiden asunnonsaanti hidastuu. Loppukesällä ja alkusyksyllä asuntoja myös irtisanotaan huomattavasti vähemmän kuin keväällä, joten tarjottavien asuntojen määrä vähenee.