Kotivakuutus luo turvaa yllättäviin vahinkotilanteisiin – jatkossa sellainen tulee olla jokaisella asukkaalla

27.05.2021

Vuokrasopimuksen ehdot muuttuvat siten, että 1.6. alkaen kotivakuutus tulee pakolliseksi jokaiselle asukkaalle. Kotivakuutus luo turvaa yllättäviin tilanteisiin, ja haluamme varmistaa, ettei asukkaidemme maksettavaksi kerry suuria kustannuksia vahinkotapauksissa.

Opiskelija-asunnoissa tapahtuu nimittäin joskus vahinkoja. Asukas vastaa omalle ja muiden omaisuudelle aiheuttamistaan vahingoista myös opiskelijataloissa. Jos kotivakuutusta ei ole, jäävät vahingot yleensä asukkaan tappioksi. Vuokranantajan kiinteistövakuutus korvaa vain kiinteistölle aiheutuneita vahinkoja. Tässä muutama TOASilla tapahtunut tosielämän esimerkki:

”Muutimme uuteen asuntoon TOASille. Ostimme astianpesukoneen ja tilasimme sille asianmukaisen asennuksen. Hieman kirveli maksaa, mutta onneksi noudatimme TOASin ohjetta, sillä astianpesukoneen asentamisessa sattui virhe, joka johti vesivahinkoon. Ilmoitimme TOASille, joka tilasi korjauksen. Lähetimme vakuutusyhtiöllemme kuitin asennustyöstä ja korjauksen kuluselvityksen. Saimme vakuutuksesta korvaukset kuluihin.”

Nimim. Enää ei kirvele

”Olin asunut yksiössäni jo pari vuotta, kun päätin ottaa lemmikiksi kissan. Kaikki meni hyvin, kunnes yhtenä päivänä poissa ollessani oli kissani hypännyt keittiön tasolle ja siellä touhutessaan kääntänyt lieden päälle. Kun tulin kotiin, liedellä kärysi muovinen leikkuualusta. Onneksi saavuin paikalle ajoissa eikä suurempaa vahinkoa ehtinyt syntyä. Asunto kuitenkin kärsi savuvaurioista ja liesi jouduttiin vaihtamaan. Lemmikkini aiheuttaman vahingon kustannukset korvattiin kotivakuutuksestani. Maksettavakseni olisi muutoin tullut noin tonni.”

Nimim. Käry kävi

”Pakkasilla on mukavaa ajella autolla kouluun! Vielä kun lämmittää moottoria etukäteen, ei kulu polttoainettakaan ihan älyttömästi. Auto oli normaalisti piuhassa lämmitystolpassa kiinni. Aamukiireessä lähdin epähuomiossa ajamaan irrottamatta piuhaa ja lämmitystolppahan siinä meni rikki. Neljänsadan lasku tuli, mutta pienen selvittelyn jälkeen vakuutusyhtiöstä sanottiin, että vahinko kuului vakuutuksen piiriin ja sain korvauksen.”

Nimim. Piuha irti

Vakuutusyhtiöt neuvovat opiskelija-asunnon kotivakuutusasioissa. Muista kuitenkin, että kaikki asukkaan huolimattomuudesta aiheutuneet vahingot eivät ole kotivakuutuksen piirissä ja esimerkiksi suihkuun nukahtamisen tai asukkaan itse asentaman astianpesukoneen aiheuttaman vesivahingon kulut kasautuvat useimmiten kokonaisuudessaan asukkaan hartioille.