Asuntojen lämpötilat

6.09.2018

Asunnon tavoitelämpötila lämmityskaudella on 20–22 astetta. Jos asunnossa tuntuu kylmältä, mittaa ensin huonelämpötila. Jos asunnon lämpötila on lämmityskaudella yli 20 astetta ja alle 23 astetta, ei vikailmoitukseen välttämättä ole tarvetta. Ikkunan edessä oleva lämpömittari ei kerro totuutta vaan lämpötila mitataan oleskelualueelta noin metrin korkeudelta lattiapinnasta (vähintään 60 cm ikkunoiden ulko-ovien tai -seinien läheisyydestä).

Näin varmistat, että asuntosi lämpötila ja sisäilma pysyvät halutulla tasolla:

  • Tarkista patteritermostaatti. Patterin termostaatin tulee olla auki, jotta patteri lämmittää. Jos asunnossa tuntuu viileältä, tarkista termostaatin asento ja jos termostaatti on kiinni, laita se auki. Säätämällä termostaattia pienemmälle voit laskea asuntosi lämpötilaa, mikäli siellä on liian lämmin.
  • Tarkista, ettei patterin edessä ole esteitä. Jotta patteri voi lämmittää tehokkaasti, sen edessä ei saisi olla kalusteita, verhoja tai muita esteitä. Patterin toimivuutta ei voi todeta kämmenellä, koska ihmisen kehonlämpötila on noin 36 astetta ja sitä alemmat lämpötilat tuntuvat viileiltä. Lämmityspatterin lämpötila todetaan lämpömittarilla.
  • Tarkista, että ikkunoiden lukot on suljettu ja tiivisteet ovat kunnossa.
  • Tarkista, että ikkunoiden tai ulkoseinien ilmanvaihtoventtiilit ovat oikeassa asennossa. Venttiilien tulee olla aina auki; talvella talviasennossa, jos niissä sellainen on. Jos venttiilit suljetaan täysin, ilmanvaihto vaikeutuu. Tällöin korvausilma tulee vääriä reittejä esim. postiluukusta tai viemäristä ja liian suurella nopeudella, jolloin syntyy vetoa.

Valtaosassa TOASin kohteista on käytössä ennakoiva lämmönsäätöjärjestelmä. Järjestelmä ohjaa lämmitystä ottaen huomioon asuntojen lämpötilan, ulkolämpötilan sekä sääennusteen. Järjestelmä tasaa asunnon lämpötilaa ja pyrkii minimoimaan sääolosuhteiden ja vuorokaudenaikojen vaikutuksen. Asukkaalle tämä näkyy tasaisen huonelämpötilan lisäksi erityisesti syksyllä ja keväällä siten, että usein patterit ovat lämpimät illalla ja yöllä mutta viileät aamulla ja päivällä, kun järjestelmä ennakoi päivällä korkeampia ulkolämpötiloja ja auringon lämmittävää vaikutusta. Huoneiden patteritermostaateilla voidaan leikata asuntojen ylilämpöä. Asukas voi itse säätää termostaattia ja haluttua huonelämpötilaa.