TOAS aloittaa Hippoksen rakentamisen kesäkuussa – ensimmäiset asukkaat muuttavat tulevaisuuden opiskelijakortteliin parin vuoden päästä

4.05.2022

TOAS Hippoksen rakentaminen alkaa kesäkuussa Tampereen Kalevassa. Tampereen opiskelija-asuntosäätiön hallitus hyväksyi viime viikon perjantaina Hippos-allianssin esittämän tavoitekustannuksen ja teki rakentamisen aloituspäätökset kahdesta ensimmäisestä talosta. Tavoitteena on, että tulevaisuuden opiskelijakortteli saa ensimmäiset asukkaansa parin vuoden kuluttua.

Hippos-korttelin rakentaminen etenee vaiheittain ja mikäli siihen ei tule taukoja, kaikki TOAS Hippoksen talot ovat valmiita syksyllä 2025. Entisen virastotalon tontilla maarakennustyöt alkavat kesäkuussa. Nyt rakennettavissa kahdessa talossa on neliöitä yhteensä lähes 8 000 m2, joista opiskelija-asumisen neliöitä on yli 4 600 kem2. Kokonaisuuteen tulee 129 opiskelija-asuntoa, yhteistiloja asukkaille sekä toimisto-, työ- ja liiketiloja.

– Ensimmäisiin taloihin on tulossa noin sata yhteisöyksiötä, jotka ovat täysin uudentyyppinen asumismuoto. Yhteisöyksiöt ovat pieniä yksiöitä (n. 20 m2), jotka ovat osa yhdeksän asunnon ryhmää. Jokaisessa yksiössä on oma keittiö ja kylpyhuone, mutta asukkailla on mahdollisuus viettää aikaa myös asuntojen yhteisessä olohuoneessa, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski taustoittaa.

ARA myönsi opiskelija-asumisen lainoitukseen korkotukea sekä opiskelija-asumisen investointiavustusta. TOASin asettamien tavoitteiden mukaisesti Hippoksen rakentaminen on A-energialuokan tasoista ja asunnot tehdään puisista CLT-tilaelementeistä, jotka TOAS tilaa Matek Modules Oy:ltä.

Rohkeita ratkaisuja eteenpäin katsoen

Allianssimallilla toteutettavan TOAS Hippoksen kehitysvaihe kesti reilut kaksi vuotta. Tuona aikana moni asia ehti muuttua, esimerkiksi rakennuskustannukset ovat nyt huomattavasti korkeammalla tasolla kuin hankkeen alussa ja maailmantaloudessa epävarmuuksia riittää.

– Perinteiset lainalaisuudet eivät nyt päde rakennuskustannuksiin. Olemme kuitenkin kaikkien allianssin osapuolten kanssa yhtä mieltä siitä, että Hippos-hankkeessa on järkevää edetä. Tämä oli iso päätös, joka kertoo luottamuksesta sekä tulevaisuuteen että uudenlaiseen opiskelija-asumiseen, Koski iloitsee.

Hippos-allianssissa ovat mukana TOAS, Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja Hartela Pirkanmaa Oy.

Liitteenä kuvia, joiden yhteyteen teksti: TOAS Hippos – Arkkitehtitoimisto Helamaa&Heiskanen Oy / Hippos-allianssi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt 

Kirsi Koski, toimitusjohtaja TOAS, 050 330 2103, kirsi.koski@toas.fi