Haastava taloustilanne nosti entisestään opiskelija-asuntojen arvostustaToimitusjohtajan katsaus

Vuotta 2023 voisi kuvailla perustekemisen vuodeksi. Saimme eteenpäin monia asioita, kuten asuntokohteiden remontteja ja kaavakehityksessä olleita hankkeita. Vaikka uusia kohteita ei vuoden aikana valmistunutkaan, oli useita rakennustyömaita käynnissä. Tänä vuonna voimmekin nauttia työn sadosta, kun opiskelijat pääsevät muuttamaan uusiin koteihin esimerkiksi Hippokselle sekä Rauhaniemeen. 

 Vuoden suurin yllätys oli se, että saimme asuntohakemuksia enemmän kuin koskaan aiemmin. Tilanne oli hyvä jo edellisvuonna, mutta hakemusten määrä ja asuntojen käyttöaste nousivat nyt ennätyksellisen korkealle! Asuntojen täyttymiseen vaikutti paitsi käytössä olevien kohteiden määrä, myös haastava yleinen taloustilanne. Opiskelijat joutuvat tulemaan toimeen aiempaa pienemmällä budjetilla, joten kohtuuhintainen asuminen houkuttaa entistä enemmän, ja se on noussut aiempaa tärkeämmäksi asunnonvalintakriteeriksi. Tarjoamme TOASilla edelleen edullisia asuntoja, joiden vuokra eroaa yli 25 % markkinahinnoista. 

 Myös energiansäästötoimemme etenivät suunniteltua paremmin. Olemme saaneet neljän vuoden aikana säästettyä energiaa kohteissamme jo -6 prosenttia, kun energiajohtamisenmallin mukainen tavoite on -10 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Huomioimme energia- ja ympäristöasiat luonnollisesti kaikessa rakentamisessa.  

 Vastuullisuudesta on syytä mainita näinä taloudellisesti haasteellisina aikoina se, että pystyimme työllistämään oman henkilöstön lisäksi noin 120 henkilöä palvelujen ostojen kautta. Isoissa rakennushankkeissa ja työmailla on viime vuoden aikana ollut satoja henkilöitä, ainakin osan vuotta. Valoisaa on se, että vuonna 2024 tilanne on vähintään yhtä hyvä. 

Vuosi 2024 on meille juhlavuosi: TOAS täyttää 65 vuotta ja samalla vietämme hankkeiden supervuotta. Nostalgiaa vuoteen tuo sekin, että TOASin ihka ensimmäinen opiskelijatalo, Vanhan Domuksen A-talo, avataan jälleen remontin jälkeen. Paljon on Tampere ja maailma muuttunut tämän talon ympärillä vuosien varrella, mutta yksi asia pysyy: teemme työtä yhdessä sidosryhmiemme kanssa opiskelijaelämän ja asumisen kehittämisen eteen vielä ainakin seuraavat 65 vuotta!

 

Kirsi Koski
toimitusjohtaja, TOAS