Opiskelija-asuntojen suosio kasvoi ennätyksellisen korkealle

 

Vuoteen 2023 mahtui uuden ja vanhan rakentamista – ja paljon asuntohakemuksia. TOASin asuntojen käyttöaste oli ennätyksellisen korkea ja asunnot olivat kysyttyjä. Vuosi oli myös valmistelua tulevaan, hankkeiden supervuoteen 2024.

Toimitusjohtajan katsaus: Haastava taloustilanne nosti entisestään opiskelija-asuntojen arvostusta

”Vuoden 2023 aikana saimme eteenpäin monia asioita, kuten asuntokohteiden remontteja ja kaavakehityksessä olleita hankkeita. Vaikka uusia kohteita ei vuoden aikana valmistunutkaan, oli useita rakennustyömaita käynnissä. Vuoden suurin yllätys oli se, että saimme asuntohakemuksia enemmän kuin koskaan aiemmin! Asuntojen täyttymiseen vaikutti paitsi käytössä olevien kohteiden määrä, myös haastava yleinen taloustilanne: kohtuullinen hinta on noussut opiskelijoille aiempaa tärkeämmäksi asunnonvalintakriteeriksi.  

Energiansäästötoimenpiteemme sujuivat suunniteltua paremmin. Olemme jo neljän vuoden aikana saaneet säästettyä -6 prosenttia energiaa, kun tavoite on ollut prosentti vuodessa. Vastuullisuuden osalta työllistimme oman henkilöstömme lisäksi runsaasti ihmisiä muun muassa rakennustyömailla. Vuosi 2024 onkin rakentamisen ja hankkeiden supervuosi: useita uusia kohteita valmistuu – ja samalla juhlimme jo 65 vuoden iän saavuttanutta TOASia.”

Lue koko toimitusjohtajan katsaus

Avainluvut 2023

Tase

352.7 milj. €

Kiinteistöjen tuotot

44.3 milj. €

Omavaraisuusaste

24 %

Käyttöaste

97.8 %

Asuntopaikat

9987 kpl

Keskineliövuokra

12.8

Historiallisia kohteita remontoitiin, uusien rakentaminen edistyi

Vuonna 2023 TOASille ei valmistunut uusia kohteita, mutta monet hankkeet etenivät. Peruskorjauksessa olivat esimerkiksi Hervannassa sijaitseva Mikontalo sekä TOASin ihka ensimmäinen opiskelijatalo, Vanhan Domuksen A-rappu. Syksyllä myös monet vuosia kaavakehityksessä olleet hankkeet etenivät. TOASin uudiskohteessa Hippoksella päästiin viettämään ensimmäisiä harjannostajaisia ja ensimmäiset talot etenivät aikataulussaan niin, että opiskelijat pääsevät muuttamaan niihin jo vuonna 2024. Vuoden aikana tehtiin runsaasti energiansäästötoimenpiteitä.  

 

Lue lisää

Palautekyselyt toivat arvokasta tietoa asumisesta

TOAS on jatkanut säännöllisiä palautekyselyitä, joita lähetettiin sisään- ja poismuuttaville asukkaille, sekä satunnaisille asukkaille kuukausittain. Vuoden 2023 aikana TOAS on kehittänyt myös asiakaspalvelua viestintä- ja markkinointitoimenpiteillä sekä sähköisiä palveluja. TOAS otti käyttöön esimerkiksi asuntotarjouksen sähköisen hyväksynnän, mikä sujuvoittaa asunnon saamista entisestään. Myös sähköisen allekirjoituksen toimintaa parannettiin. Vuoden aikana valmisteltiin muuttoa; TOASin toimisto muuttaa uuteen Hippos-taloon vuoden 2024 aikana. 

Lue lisää

Asuntojen kysyntä ja käyttöaste olivat ennätyksellisen korkeita 

TOASin asuntojen kysyntä ja käyttöaste nousivat vuonna 2023 ennätyksellisen korkealle. Kesään mennessä hakemuksia oli järjestelmässä noin 5500, mikä oli reilu tuhat enemmän kuin edellisvuonna. Asuntojen käyttöaste oli vuonna 2023 erittäin hyvä, 97,8 %, kun se edellisvuonna oli 96,9 %. Etenkin uusien opiskelijoiden osalta asuntojen kysyntä oli kovaa.  

TOASin vuokria korotettiin vuoden aikana maltilliset 2,5 %, ja vuokratasot ovat edelleen huomattavasti edullisempia yksityisiin markkinoihin verrattuna. TOASin konsernin tilikauden ylijäämä oli suunnitellun mukainen 3,0 miljoonaa euroa. 

Lue lisää