Missä mun pyärä on?!?!

26.09.2018

Polkupyörä on monelle opiskelijalle paras ja ainoa kulkuneuvo. Ja potuttaahan se, jos joku sen vie. Fillareita katoaa kaduilta ja talojen pihoilta, joskus myös jopa lukituista pyörävarastoista. Ns. ammattimaisen pyörävarkaan perusvälineistöön kuuluvat sivuleikkurit ja voimapihdit tehoavat useimpiin vaijeri-, taitto-, ketju- ja U-lukkoihin, vieläpä nopeasti ja hiljaisesti.

Koska pidämme pyöräilystä, teemme  loppuvuoden ja tulevan kevään aikana kartoituksen nykyisistä TOASin pyöräpaikoista ja -varastoista sekä erilaisista pyörien säilytysmahdollisuuksista. Kierrämme kaikki kohteet ja selvitämme, miten pyörien säilytystä voidaan parantaa, jotta ne pysyisivät järjestyksessä ja tallessa. Tiedotamme asukkaita myöhemmin lisää tästä asiasta.

Miten sitten asukas voi itse yrittää estää oman jopon nyysimisen? Kaikkein tehokkain tapa on lukita pyörän runko ja takapyörä U-lukolla kiinni pyörätelineeseen sekä etupyörä vaijerilukolla kiinni runkoon ja telineeseen. Kannattaa varmistaa myös omasta vakuutusyhtiöstä korvaako kotivakuutus polkupyörävarkaudet, koska täysin murtovarmaa lukkoa ei ole olemassa. Lukitsemattoman polkupyörän varastamista ei tietenkään korvata. Laita siis fillari edes jollakin tavalla lukkoon.

Tässä vinkkejä pyöräileville asukkaillemme:

  1.  Jätä pyörä aina lukittuun pyörävarastoon ja lukitse se!
  2.  Käytä sekä U- että vaijerilukkoa.
  3.  Jos jätät pyörän kadulle tai piha-alueelle, jätä se näkyvälle paikalle ja lukitse se mahdollisimman ylhäältä rungosta. Varkaiden kaikenlainen epämääräinen kyykistely pimeissä puskissa ja nurkissa jää monelta ohikulkijalta huomaamatta. Se taas auttaa varkauden onnistumista.
  4.  Huolehdi, että kotivakuutuksesi on riittävän kattava.

Jos aihe kiinnostaa, vilkaise vielä nämä linkit:

U-lukko on pyörävarkaan painajainen – näillä vinkeillä pyörääsi ei helpolla varasteta.
Oulun polkupyöräilijät ry:n VIDEO: Lukitse pyöräsi oikein.