Korotamme vuokria edelleen maltillisesti – ensi vuodelle muutos on keskimäärin 2,5 %

12.11.2023

Korotamme TOASin asuntojen vuokria vuodelle 2024 keskimäärin 2,5 %. Korotukset vaihtelevat kohteittain ja vaihteluväli on 0–3,4 %. Vuokrakorotukset pysyvät edelleen maltillisena verrattuna yleiseen kustannuskehitykseen Suomessa, joka on viimeisen kuluneen 12 kuukauden aikana ollut noin kuusi prosenttia.

Täältä näet kohdekohtaiset korotusprosentit ja keskineliövuokrat.

Myös käyttö- ja autopaikkamaksut nousevat. Käyttömaksu nousee yksiössä asuvalla 3 euroa ja perheasunnossa 5 euroa. Uudet käyttömaksut ovat 23 e/kk ja 35 e/kk. Autopaikkamaksut nousevat asukkailla 2–5 e ja muilla 10 e. Esimerkiksi asukkaan tavallinen autopaikka on jatkossa 12 e ja keskustassa tai Kalevassa 20 e. Käyttömaksuja ja autopaikkamaksuja korotettiin edellisen kerran vuonna 2012.

Veden laskutuksessa siirrytään mittarilaskutukseen neljässä kohteessa: Kaupissa, Pappilassa, Jankassa ja Männikössä. Näissä kohteissa yleisen vuokrankorotuksen lisäksi laskutetaan jatkossa vesimaksu erikseen kulutuksen perusteella. Arvioitu vesimaksun osuus vähennetään vuokrasta. Soluasukkaille tulee kiinteä kuukausittainen vesimaksu 15 e, sillä soluasunnoissa asukaskohtainen kulutuksen seuranta ei ole mahdollista.

Ensi vuodelle on varauduttu isoimpiin taksakorotuksiin sähkön, lämmityksen ja kiinteistöveron maksuihin. Haluamme pitää opiskelija-asuntojen vuokratason kohtuullisena – tällä pystymme paitsi vastaamaan vuokra-asuntotoimijoiden kilpailuun, myös tarjoamaan teille opiskelijoille huoletonta asumista. Ja tässä olemme mielestämme hyvin onnistuneetkin: viimeisen 10 vuoden aikana TOASin vuokrankorotusten keskiarvo on ollut vuosittain 1,2 %.

TOASin taloudellinen tilanne on pysynyt vakaana pitkälläkin aikavälillä. Taustalla on pitkäjänteinen talouden suunnittelu, jossa olemme onnistuneet mittavista investoinneista huolimatta. Lähitulevaisuudessa eniten epävarmuutta tuovat inflaation ja korkojen nousujen tasot.

Jos nykyinen asuntosi tuntuu liian kalliilta, on hyvä muistaa, että vuokran suuruuteen on mahdollista jokaisen itse vaikuttaa. Meillä on tarjolla suuri valikoima erihintaisia asuntoja. Halvimmat kerroskeittiölliset pienyksiöt maksavat vain 150 e/kk, kun taas hintahaarukan toisessa päässä on 600 e/kk maksava yksiö.

TOASin vuokrat ovat Tilastokeskuksen tilastojen perusteella noin 27 % edullisempia kuin Tampereen vapailla markkinoilla. Vertailukelpoinen keskineliövuokra TOASilla on ensi vuoden alussa 13,1 e/m2/kk ja vuokrien vaihteluväli taloittain on 9,2–19,9.

Vajaa puolet TOASin kuluista tulee rahoituskuluista eli lainojen lyhennyksistä ja koroista. Lainamäärien kasvu jatkuu, kun käynnissä on voimakas uudisrakentamisen kausi. Lainojen kasvu on kuitenkin hyvä asia opiskelijoille, koska näin saadaan merkittävästi enemmän erinomaisia asuntoja. TOASin voimakas uudisrakentamisen tahti eroaa tällä hetkellä suuresti yleisestä rakentamisen tilanteesta Suomessa.

Pääluvut budjetista:

  • Tuotot 46,2 Me
  • Hoitokulut 24,7 Me (korjaukset 5,0; lämmitys 3,8; sähkö 2,7)
  • Rahoituskulut 18,9 Me
  • Ylijäämä 2,6 Me (investointeihin)

Uusi vuokralasku asukkaille lähetetään vuokrankorotusilmoituksen mukana. Sitä käytetään vasta 1.1.2024 alkaen. E-laskusopimuksen tehneille uusi lasku lähetetään kuukausittain verkkopankkiin. Maksaessa tulee käyttää sopimuskohtaista viitenumeroa.

Löydät vuokranmaksutiedot omaTOAS-palvelusta, josta voit tarkastaa myös maksujesi tilanteen.
TOAS ilmoittaa vuokrien muutoksen suoraan Kelaan. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta.

16.10.2023