Talous mallillaan – 4,2 miljoonaa ylijäämää investointeihin

TOASilla oli viime vuonna vuokrattavana 6200 asuntoa ja niistä suurimmassa osassa jatkuvasti asukkaita. Uusia hakemuksia oli järjestelmässä vuoden mittaan keskimäärin 2000 kappaletta. Korona toi suurimman muutoksen vanhaan totuttuun. Sen myötä kansainväliset vaihto-opiskelijat lähtivät pois tavallista aikaisemmin keväällä eikä uusia saapunut Suomeen syksyllä. Myös osa suomalaisista opiskelijoista jäi pitkittyneen koronatilanteen vuoksi asumaan kotikaupunkiinsa muualle Suomeen eikä saapunut Tampereelle. Tämän seurauksena asuntojen käyttöaste laski aiemmasta 97 prosentista 93,5 prosenttiin. Lasku kohdistui soluasuntoihin.

Korona vaikutti soluasuntojen asukasmääriin kaikissa opiskelijakaupungeissa. Ylipäätään soluasuminen elää muutosvaihetta ja TOAS onkin avannut keskustelun yhteisöasumisesta ja tutkii, millaisia toiveita sille nykypäivänä on.

Kasvaneen tyhjäkäytön vastapainoksi taloutta kartuttivat kaksi poikkeuksellista ja suurta kiinteistömyyntiä: vähemmistöosakkuuden myyminen Hämeenkatu 11 -yhtiöstä sekä Pappilan tontinosan rakennusoikeuden myynti. Ne toivat 3,6 miljoonan euron myyntitulon.

Muita kokonaistaloutta parantaneita seikkoja syntyi hoitokuluista. Vuosi oli poikkeuksellisen lämmin ja sitä kautta säästyi noin 500 000 euroa lämmityskuluja ja sähkönkäytössäkin tuli reilua säästöä. Lisäksi TOAS saavutti noin puoli miljoonaa euroa säästöä tekemällä lainoihinsa suojausmuutoksia, joissa hyödynnettiin lyhyitä markkinakorkoja. Kokonaisuudessaan vuoden taloudellinen tulos muodostui lopulta hyväksi. Tulos oli 4,2 miljoonaa euroa.

Hyvän taloudellisen vuoden tulos ei päädy toimettomana tilille, vaan sillä rakennetaan opiskelijoille lisää koteja. TOASilla on strategisena tavoitteena rakennuttaa vuosittain keskimäärin yksi tai kaksi kerrostaloa, joissa on 100–150 asuntoa.

TOAS on opiskelijoille erittäin suosittu vuokranantaja, koska asunnot suunnitellaan nimenomaan opiskelijoiden tarpeita palvelemaan ja ne sijaitsevat opiskelijoille hyvin soveltuvilla paikoilla. Strateginen tavoite on, että asuntomme ovat vähintään 20 prosenttia edullisempia kuin yksityisillä markkinoilla. Tämä tavoite saavutettiin hyvin myös viime vuonna (24 prosenttia), vaikka korona vähensi vuokralaisia ja aiheutti painetta vuokrien korotukseen.

 

”TOAS on opiskelijoille erittäin suosittu vuokranantaja, koska asunnot suunnitellaan nimenomaan opiskelijoiden tarpeita palvelemaan ja ne sijaitsevat opiskelijoille hyvin soveltuvilla paikoilla. Asunnot ovat myös vähintään 20 prosenttia edullisempia kuin yksityisillä markkinoilla.”

Talousjohtaja Jari Kivipelto