Otimme askeleita kohti valoisaa tulevaisuuttaToimitusjohtajan katsaus

2022 oli tapahtumarikas ja työntäyteinen vuosi. Alkuvuodesta haasteet toimintaympäristössä lisääntyivät, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mikä näkyi etenkin rakentamisen hinnoissa ja ennakoimattomuudessa. Vaikka kevät oli meille monella tavalla monimutkainen, teimme epävarmassa ajassa rohkean ja TOASin historian suurimman investointipäätöksen: pitkien pohdintojen jälkeen siirryimme TOAS Hippoksen toteutusvaiheeseen. Se riskinotto kannatti – ja rakentaminen käynnistyi hyvin.

Vuosi alkoi näyttää kesällä muutenkin valoisalta, ja syksyllä koimme jopa useita positiivisia yllätyksiä. Edellisen vuoden heikko käyttöaste kohteissamme kääntyi yllättävän nopeasti yhdeksi historian parhaimmista. Asuntohakemuksia saimme enemmän kuin koskaan 2000-luvulla! Sitä selittää osaltaan kansainvälisten opiskelijoiden paluu, mutta vaikean pandemia-ajan jälkeen opiskelijat yleisesti halusivat muuttaa opiskelupaikkakunnalle omaan kotiin. Heikentynyt taloustilanne heijastui asuntokohteiden valintaan: yksiöiden lisäksi soluasuntojen suosio kasvoi.

Viime vuonna Hervantajärvelle valmistui uusi puukerrostalokohteemme TOAS Lumipuu, josta saimme Tampereen kaupungin Hyvän rakentamisen palkinnon. Pääsimme myös pitkästä aikaa viettämään perinteistä peruskivenmuuraustilaisuutta, kun TOAS Hippoksen peruskivi muurattiin syyskuussa juhlavin menoin. Taloustilanteemme oli korkojen ja energiankustannusten nousuista huolimatta hallittavissa: vakaa taloudenpito kantaa hedelmää.

Päällisin puolin vuonna 2022 pääsimme palaamaan perusasioiden äärelle. Saimme taklattua rakentamismarkkinoiden ennakoimattomat käänteet, uskalsimme viedä hankkeita eteenpäin vaikeassa tilanteessa ja etenkin asuntojen vuokraus palasi täysimääräisenä haastavien vuosien jälkeen. Huomasimme myös, että pandemia ei etäännyttänyt meitä opiskelijoista vaan päinvastoin: onnistuimme löytämään uusia keinoja asukkaiden kohtaamiseen. Vuoden loppupuolella tuntui ja näytti siltä, että opiskelijat todella ovat palanneet.

Tästä on hyvä jatkaa kohti valoisaa ja kotoisaa tulevaisuutta!

Kirsi Koski
toimitusjohtaja, TOAS

Kuva: Noora Mäkinen / TOAS