Säästä vettä hyvästä syystä!

22.3.2017

Perinteiseksi muodostunut energiansäästökampanja alkaa taas. Asukastoimikuntien neuvottelukunta Neuvis on päättänyt, että kertynyt bonus käytetään Nepalissa puhtaan veden jakelujärjestelmän rakentamiseen ja yhteisöjen hygieenisyyden ja koulutuksen tason kehittämiseen. Lue alta asukastoimikuntien neuvottelukunnan puheenjohtajan Atte Nikkilän ja voittaneen ehdotuksen tehneen Espantornin asukastoimikunnan puheenjohtajan Karim Hafezin perustelut!

Neuvis lähettää vuoden 2017 vedensäästöbonukset Nepaliin
Asukastoimikuntien neuvottelukunnassa, tuttavallisemmin neuviksessa, kokoontuvat noin kuukausittain TOASin eri kohteiden asukastoimikuntien puheenjohtajat. Neuvottelukunnan tehtäviin on kuluneina vuosina kuulunut tiivis yhteistyö TOASin henkilökunnan kanssa vuosittaiseen energiansäästökampanjaan liittyen. Asukkaiden aloitteesta muutama vuosi sitten energiansäästökampanja kohdennettiin ensin vedensäästämiseen ja tänä vuonna Espantornin asukastoimikunnan ehdotuksesta päädyttiin jälleen yrittämään jotain uutta ja suurempaa. TOAS tulee vuonna 2017 lahjoittamaan jokaista säästettyä vesikuutiota kohti Suomen Punaisen Ristin kehityskohteelle Nepalissa yhden euron. Tämä tulee TOASin kokoisen toimijan tapauksessa muodostamaan merkittävän suuruisen lahjoituksen, mikäli me asukkaat onnistumme säästössä toivotulla tavalla. Aiemmin vastaava säästösumma on lahjoitettu bonus-järjestelmän kautta eniten säästäneille asukastoimikunnille asukastoiminnan kehittämiseen.

Uuden suunnitelman menestyksen takaamiseksi suunnitteilla on graafinen live-seuranta säästöjen kertymiselle sekä aiempia vuosia aggressiivisempi kampanjan markkinointi. Tänä vuonna voimme neuviksen yhteisellä suulla sanoa, että sinun vedensäästämisesi tukee jotain tärkeää.

Asukastoimikuntien neuvottelukunnan puheenjohtaja,
Atte Nikkilä

Espantornin ehdotus vedensäästökampanjaan
Espantornin asukastoimikunnan idea vedensäästökampanjasta syntyi hyvinkin perisuomalaisella tavalla, eli Espantornin lenkkisaunassa löylytellessä. Lähdimme miettimään mikä saisi meidät ja muut asukkaat säästämään vettä ja päädyimme siihen tulokseen, että veden säästämisellä pitää olla konkreettinen vaikutus – jotakin sellaista, millä on merkitystä ihmisten elämään. Pienen vilkkaan keskustelun jälkeen totesimme, että säästöille saa eniten vastinetta, mikäli apu toimitetaan sitä oikeasti tarvitseville eli sinne, missä jokaisella vesilitralla on merkitystä. Miksi emme siis pyrkisi parantamaan muiden hyvinvointia sen sijaan, että keskittyisimme vain omaan toimintaamme?

Haluamme haastaa TOASin ja koko yhteisömme tekemään yhdessä jotakin merkittävää. Vaikka lahjoituksemme tuskin tulee olemaan niin suuri, että mitään kriisiä ratkaistaan, niin ainakin jokainen kerta, kun päätät sulkea vesihanan etkä valuta vettä hukkaan tiedät, että jokaisesta säästetystä vesilitrasta osa sijoitettaan vähäosaisempien tarpeeseen. Valitsimme Nepalin lahjoituskohteeksi, koska kohteessa tapahtuvan avunannon tarkoituksena on rakentaa monelle yhteisölle toimiva puhtaan veden jakelujärjestelmä ja samalla kehittää yhteisöjen hygieenisuutta sekä koulutuksen tasoa. Näin tavoitteena on rakennuttaa yhteisö, mikä pystyy ylläpitämään ja kehittämään omaa hyvinvointiaan.

Toivomme, että jokainen TOASin asukas pyrkii vedensäästökampanjan aikana miettimään omaa veden kulutustaan ja pyrkii välttämään veden tuhlausta. Kaikkialla maailmassa puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys. Kuka tietää, ehkä yhdessä pystymme muuttamaan muutaman ihmisen elämän parempaan suuntaan.

Karim Hafez
Espantornin asukastoimikunnan puheenjohtaja