Onko kämpässäsi kylmä?

23.10.2017

Syksy tuo tullessaan viilenevän ilman ja tämä tuntuu myös sisällä asunnoissa. Kostealla säällä ilma tuntuu yleensä kuivaa kylmemmältä, vaikka lämpötila ulkona olisikin sama. Asuntojen lämpötilat määräytyvät ulkolämpötilojen mukaan ja lämmitystä säädetään ilmojen kylmetessä siten, että asunnoissa on vakiona noin 21 astetta lämmintä. TOAS seuraa kiinteistöjensä lämpötiloja etävalvonnan avulla. Valtaosassa kohteita on muutamissa asunnoissa sisälämpötilamittareita, jotka lähettävät tietoa valvomokeskukseen. Jos lämpötiloissa tapahtuu muutoksia, niistä aiheutuu valvomolle hälytys, jonka perusteella tilannetta aletaan kartoittamaan.

Jos tuntuu, että kämpässä on kylmä, kannattaa tarkistaa patterien toiminta ja mitata asunnon lämpötila. Huoneen lämpötila mitataan huoneen ilman lämpötilasta, ei siitä, kuinka kuuma lämpöpatteri on. Lämpötilan suosituslämpö on 20-21 astetta. Lämpötilan mittaus tehdään huoneen keskeltä, noin 120-150 cm:n korkeudelta. Patteri ei ole epäkunnossa, vaikka se ei tuntuisi kuumalta lämmityskauden aikana (syys-huhtikuu). Ohessa muutamia mahdollisia vikatilanteita, sekä ohjeita niissä toimimiselle:

Kun patterille tuleva putki on lämmin, mutta patteri on kylmä:

  • Venttiili on kiinni tai se on tukossa. Pyöräytä termostaattia muutaman kerran edestakaisin ja jätä se täysille.
  • Tarkasta patteri muutaman tunnin päästä uudelleen. Mikäli patteri pysyy kylmänä, tee vikailmoitus.

Jos patteri pulputtaa:

  • Patterissa on ilmaa, tee vikailmoitus.

Jos patteri on kylmä:

  • Tarkasta onko patterin termostaatin edessä verho tai puhaltaako esim. tietokone lämpimän poistoilman suoraan termostaattiin. Nämä molemmat asiat estävät termostaattia toimimasta oikein. Muista, että asunnossa voi olla suosituksen mukainen lämpötila, vaikka patteri ei tuntuisi kuumalta.

Muissa lämmitykseen liittyvissä vikatilanteissa täytä vikailmoitus TOASin www-sivujen kautta tai soittamalla huoltoyhtiön päivystysnumeroon.