Ohjeita lämmityskaudelle

14.10.2016

Lämpötila

Lämmön aistiminen on yksilöllistä. Suurin osa ihmisistä pitää sopivana huoneilman lämpötilana talvella 20 -22 astetta. Kuitenkin tässä lämpötilassa 10 – 30 % voi kokea olonsa epämukavaksi.

Sisäilmayhdistyksen ja Motivan suositus huonelämpötilaksi on 20 – 22 astetta. Tämä on terveyden ja energiankulutuksen näkökulmasta ihanteellinen lämpötila asunnoissa.

TOASilla huonelämpötilan tavoitearvo lämmityskaudella on 21 astetta. Kun lämmitysjärjestelmä on oikein säädetty, on hyvä taso huonelämpötilan vaihtelulle 20 – 22 astetta.

Talvella liian korkea huonelämpötila tuntuu tunkkaiselta ja se koetaan usein kuivuuden tunteena. Lisäksi korkea lämpötila voi lisätä hengitystieoireita.

Myös veto ja kosteus vaikuttavat siihen, miten aistimme lämpötilaa. Kostea ilma tuntuu usein kylmältä. Samoin vedontunne aistitaan myös kylmyytenä. Syksy ja kevät ovatkin lämmityksen suhteen haasteellista aikaa.

Lämmitys

Valtaosassa TOASin kohteista on käytössä ennakoiva lämmönsäätöjärjestelmä. Järjestelmä ohjaa lämmitystä ottaen huomioon asuntojen lämpötilan, ulkolämpötilan, sekä sääennusteen. Järjestelmä tasaa asunnon lämpötilaa ja pyrkii minimoimaan sääolosuhteiden ja vuorokaudenaikojen vaikutuksen. Asukkaalle tämä näkyy tasaisen huonelämpötilan lisäksi erityisesti syksyllä ja keväällä siten, että usein patterit ovat lämpimät illalla ja yöllä mutta viileät aamulla ja päivällä, kun järjestelmä ennakoi päivällä korkeampia ulkolämpötiloja ja auringon lämmittävää vaikutusta.

Huoneiden patteritermostaateilla voidaan leikata asuntojen ylilämpöä. Asukas voi itse säätää termostaattia ja haluttua huonelämpötilaa.

Miten toimin

Ennen kuin teet vikailmoituksen huonelämpötilasta, mittaa asunnon todellinen lämpötila. Jos asunnon lämpötila on lämmityskaudella yli 20 astetta ja alle 23 astetta, ei vikailmoitukseen välttämättä ole tarvetta. Lämpötila mitataan oleskelualueelta noin metrin korkeudelta lattiapinnasta (vähintään 60 cm ikkunoiden ulko-ovien tai -seinien läheisyydestä).

Näin varmistat, että asuntosi lämpötila ja sisäilma pysyvät halutulla tasolla:

  • Tarkasta patteritermostaatti. Patterin termostaatin tulee olla auki, jotta patteri lämmittää. Jos asunnossa tuntuu viileältä, tarkista termostaatin asento ja jos termostaatti on kiinni, laita se auki. Säätämällä termostaattia pienemmälle voit laskea asuntosi lämpötilaa, mikäli siellä on liian lämmin.
  • Tarkasta, ettei patterin edessä ole esteitä. Jotta patteri voi lämmittää tehokkaasti, sen edessä ei saisi olla kalusteita, verhoja tai muita esteitä. Patterin toimivuutta ei voi todeta kämmenellä, koska ihmisen kehonlämpötila on noin 36 astetta ja sitä alemmat lämpötilat tuntuvat viileiltä. Lämmityspatterin lämpötila todetaan lämpömittarilla.
  • Tarkasta, että ikkunoiden lukot on suljettu ja tiivisteet ovat kunnossa.
  • Tarkasta, että ikkunoiden tai ulkoseinien ilmanvaihtoventtiilit ovat oikeassa asennossa. Venttiilien tulee olla aina auki; talvella talviasennossa, jos niissä sellainen on. Jos venttiilit suljetaan täysin, ilmanvaihto vaikeutuu. Tällöin korvausilma tulee vääriä reittejä esim. postiluukusta tai viemäristä ja liian suurella nopeudella, jolloin syntyy vetoa.