Lemmikit TOASilla

26.2.2018

Kissat, koirat, kalat ja jyrsijät. Kaikista näistä on paljon iloa, mutta joskus myös hieman harmiakin. Vaikka lemmikeistä ei pääsääntöisesti aiheudukaan kiinteistölle tai muille asukkaille haittaa, joskus vuokranantaja joutuu keskustelemaan vuokralaisen kanssa lemmikin pitämisestä. Tässä pari lemmikin omistajan perussääntöä:

  • Lemmikkieläimen omistaja on aina vastuussa lemmikistään ja sen aiheuttamasta vahingosta tai haitasta.
  • Eläinten ulkoiluttaminen lasten leikkipaikoilla on kielletty, eivätkä eläimet saa liata rakennusta tai kiinteistön aluetta. Älä siis pissata lemmikkejäsi ovien läheisyyteen tai muutenkaan piha-alueelle. Lemmikit on myös pidettävä kiinni oman kodin ulkopuolella.
  • Hiljaisuuden aikaan (22.00-07.00 välisenä aikana) kaikkien talossa asuvien on pidettävä pienempää ääntä, mutta myöskään päiväsaikaan ei asunnosta kantautuva meteli saa äityä häiritseväksi.
  • Mikäli voidaan todeta, että lemmikin omistaja piittaamattomuudellaan tai välinpitämättömyydellään aiheuttaa kiinteistölle tai muille asukkaille haittaa, on mahdollista antaa lemmikin omistajalle varoitus vuokrasopimuksen purusta.

Lemmikkeihin liittyvissä häiriövalituksissa lemmikin omistaja ei itse useimmiten tiedä, että lemmikistä aiheutuu häiriötä omistajan poissa ollessa. Lemmikin saa sietämään yksin olemista systemaattisella kouluttamisella, mutta joskus tähän prosessiin voi kulua useita kuukausia. Jos naapurissasi asustelee lemmikkieläin, joka pitää häiritsevää meteliä tai jonka omistaja ei huolehdi esimerkiksi lemmikkinsä jätöksistä asianmukaisesti, kannattaa asiasta huomauttaa lemmikin omistajalle tai olla yhteydessä TOASin kiinteistöosastoon.

Erityisesti kerrostaloissa asuvilta vaaditaan sopeutumista ja mahdollisesti myös omien tapojen muuttamista, jotta asuminen yhdessä olisi mutkatonta. Aina ei tule ajatelleeksi miten omat harrastukset, elintavat, aikataulut ja tottumukset sekä mahdolliset vieraat ja lemmikit näkyvät ja kuuluvat naapuriasuntoihin ja yleensä ystävällinen ilmoitus naapurilta riittääkin ratkaisemaan ongelman sopuisasti. TOASilla lemmikit ovat tervetulleita perheasuntoihin ja yksiöihin.