Asunnon jonottaminenToiveidesi kodin saanti vaatii usein kärsivällisyyttä ja valppautta. Älä huoli, asiat järjestyvät.

Jonotusajan määräytyminen

Hakemukset tallentuvat jättöpäivämäärän mukaan ja vanhimmat hakemukset ovat jonon kärjessä. Jono etenee asuntojen vapautuessa, joten tarkkaa jonotusaikaa on mahdotonta tietää etukäteen. Lasten kanssa hakevat ovat etusijalla perheasuntoihin, joten lapsiperheet saavat asunnon yleensä nopeasti.

Suosituin asuntotyyppi on pieni tai keskikokoinen yksiö keskustassa tai Kalevassa. Näissä jonotusaika vaihtelee puolesta vuodesta yli vuoteen. Myös pienet perheasunnot ja kimppasolut em. alueilla ovat suosittuja. Isompia perheasuntoja ja yksittäisiä soluhuoneita saa nopeallakin aikataululla.

Mikäli sinulla on kiireellinen asunnontarve, kannattaa seurata nopeasti saatavia asuntojamme!

Muistathan jonottaessasi

  • hakemus on voimassa 3 kk kerrallaan, muista siis uusia se ajoissa!
  • hakuaikana voit lisätä, poistaa ja vaihtaa hakukohteita mieltymystesi mukaan
  • yhdellä hakijalla voi olla vain yksi hakemus kuhunkin asuntotyyppiin (pariskunnalla vain yksi perhehakemus)
  • uuden hakemuksen jättäminen samaan asuntotyyppiin poistaa aiemman hakemuksen

Katso nopeasti saatavat asuntomme!

Jonotukseen vaikuttavia tekijöitä

Hakemuksen jonosijoitus määräytyy hakemuksen alkuperäisen jättöpäivämäärän perusteella, eli vanhimmat hakemukset ovat jonon kärjessä. Hakuaikana hakija voi vapaasti muokata hakemustaan joutumatta jonon viimeiseksi. Tämän huomaa siitä, että hakemuksen alkuperäinen jättöpäivämäärä säilyy hakemuksessa. Hakukriteerien muuttaminen voi kuitenkin vaikuttaa jonosijoitukseen, sillä eri kriteereillä on eri määrä hakijoita. Perheasuntojonossa lapsen kanssa hakevat sijoittuvat aina lapsettomien hakijoiden edelle.

Asukasvalinnan yhteydessä noudatetaan tulo- ja varallisuusvertailua, jolloin etusijalla ovat pienituloiset ja vähävaraiset hakijat. Asukasvalintaa säätelevät lisäksi valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ohjeistukset. Loppukesällä ja syksyllä uudet ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat (saman vuoden yhteishaussa valitut) ovat etusijalla soluasuntoihin ja perheasuntoihin. TOAS tarkistaa luottotietosi, tämä voi vaikuttaa asunnon saantiin.

Jatko-opiskelijat voivat hakea asuntoja kuten perustutkinto-opiskelijatkin, mutta heidän tulee esittää todistus opinnoistaan sekä tuloistaan. Mikäli hakijalla on korkeat, säännölliset tulot, hän ei ole ensisijainen hakija edullisimpiin ja suosituimpiin kohteisiin.

Hakemuksen passivointi

Perustellusta syystä hakemukseksi voidaan passivoida. Passivoitu hakemus etenee jonossa, mutta et saa asuntotarjousta etkä voi seurata tai muokata hakemustasi. Passivoinnin syyksi hyväksytään ase- tai siviilipalvelus, vaihto-opiskelu tai opintoihin liittyvä työharjoittelu. Kesätyö ei oikeuta passivoimiseen. Mikäli hakija haluaa passivoida hakemuksensa, hänen tulee lähettää TOASille sähköpostilla todistus passivoinnin syystä sekä pyyntö hakemuksensa passivoimiseksi.

Valmiina hyväksymään asuntotarjouksen?

Asunnon vastaanotto