Soile: Miksi Tampere on Suomen paras kaupunki?

16.04.2018

Yle uutisoi 26.3.2018 seuraavaa. ”Jos suomalaiset saisivat päättää, joka kolmas asuisi Tampereella –Miksi Tampere voittaa aina imagokyselyt?”

Lukaisin jutun. Tampere on dominoinut kyselyä jo vuodesta 2010. Toisella sijalla on Turku ja kolmantena Helsinki (toki oma äitini tokaisi, kun luettiin uutista seuraavaa: ”No Turkuun en kyllä muuttaisi, se on sama kun muuttaisi ulkomaille.” Sorry Turku-fanit, ei minun mielipiteeni.)

Jäin miettimään, että mitkä ovat ne syyt, jotka tekevät Tampereesta mahtavan paikan asua? Mikä kaupungissa vetoaa?

Muistan itsepäättäneeni jo 13-vuotiaana, että Tampere on se paikka, johon haluan tulla. Kävin paljon kuuntelemassa konsertteja teini-ikäisenä Pakkahuoneella ja joku Tampereen ilmapiirissä teki vaikutuksen. Kun tähän kaupunkiin tulee, tulee sellainen mukavan rento fiilis. Kaupungista paistaa omanlaisensa maanläheisyys ja ehkä ihmisten heterogeenisyys. Tänne mahtuu rokkaria, hipsteria, pintaliitäjää ja duunaria ja kaikkea siltä väliltä. Jokaiselle löytyy oma paikkansa. Toisille on tarjolla Ilonan viihdemaailmaa ja toiset suuntaavat Doriksen yökerhoon, joka on muuten yksi pisimpään toiminnassa olevista yökerhoista. Ehkä baarien ja yökerhojen variaatio kuvaa myös ihmisten variaatiota, aina Skybarista Vastavirta-klubiin.

Omalla kohdallani rakastan Tampereen arkkitehtuuria. Tiili ja tehdasmaiset rakennukset vievät menneisiin aikoihin ja erityisesti Kehräsaaren läpi kulkeminen on jotain aivan ihanaa. Toki jos omat lähtökuopat löytyvät Seinäjoelta, ei arkkitehtuurin tarvitse olla kovin ihmeellistä, että se tekee vaikutuksen. Lisäksi tuntuu, että Tampereelta löytyy todella paljon leimallisia omia ruokia. Mustamakkara, Pyynikin munkit ja siivet. Epäterveellistä ja mielipiteitä jakavaa ruokaa, mutta jotenkin niin tamperelaista.

Itse tykkään käydä Doriksessa, mutta myös silloin tällöin koskiravintoloissa. Mustamakkara ja pyynikin munkit ovat ihania, mutta siipien sijaan syön yleensä ristikkoperunoita. Välillä toivoisin, että Tampereen julkinen liikenne liikkuisi paremmin myös etelä-pohjoinen akselilla, mutta aina on päässyt sinne minne on pitänyt. Keskustassahan kaikki kun on lähtökohtaisesti kävelymatkan päässä.

Loppuun haluaisin todeta: ”Tampere, helmi mesta, rakkain kaupunki!”

 

Täältä tullaan Tampere!