Soile: Jaksaminen on jännä juttu

22.06.2017


Muistan elävästi, kun fuksivuonna tai toisena opiskeluvuonna eräs kaverini sanoi seuraavaa: ”Joo kyllähän näitä juttuja tässä on välillä aika paljon ja välillä väsyttää, mutta jos tämän ikäisenä jaksa, niin ei sitten koskaan!”. Taisimme tuolloin puhua bileistä ja kyseisestä lainauksesta tulikin ainakin itselleni eräänlainen elämän ohje pariksi vuodeksi eteenpäin. ”Kerran tässä nuoria ollaan” jne. muut ikivihreät sanonnat ohjasivat kulkua eteenpäin ja niinpä kalenteri onkin pitkän ajan ollut melkoisen täynnä.

Alkuopiskelu vuonna ihmeteltiin myös miten kaikki vanhemmat opiskelijat tuntuivat katoavan kolmannen opiskeluvuoden jälkeen jonnekin. Heitä ei näkynyt enää ainejärjestömme yhteisissä tapahtumissa tai muissakaan riennoissa. Iso kaveriporukkamme vannoi toisena vuonna, että näin ei ainakaan kävisi meille ja että me kyllä vedettäisiin täysiä loppuun asti.

No arvaatte varmaan miten siinä on käynyt. Tällä hetkellä neljännen vuoden opiskelijana mietin tällä hetkellä, että mihin koloon voisin käpertyä nukkumaan pariksi vuodeksi ja tulla ulos valmiina maisterina. Jaksamisella on rajansa ja se pitäisi alkaa pikku hiljaa ymmärtämään. Opiskelujen loppupuolella opiskeluelämän huuma pikkuhiljaa kulahtaa. Ihmiset alkavat valmistua, järjestää häitä sekä hankkia lapsia. Leikattu opintotuki ja lähestyvä valmistuminen lisäävät työssä käyntiä. Käyppä siinä sitten kaikissa bileissä, kun pakolliset opintopisteetkin tekevät jo tiukkaa. (pienenä poliittisena kannanottona on täysin naurettavaa, että hallitus odottaa näiden tukileikkausten jälkeen, että opiskelijat valmistuisivat nopeammin tai keskittyisivät enemmän vain opiskeluun.)

Mutta toisaalta, tarvitseeko enää elää samanlaista elämää kuin ensimmäisenä opiskeluvuotena? Eikö se oikeastaan olisi enemmänkin surullista, jos minkäänlaista muutosta ei olisi neljän vuoden aikana tapahtunut elämässä? Ehkä nyt ei tarvitse enää pää kolmantena jalkana hyppiä juomassa, vaan voi keskittyä vaikka siihen, että makaa sohvan nurkassa ja katsoo vaikka Skamia. (helkkarin hyvä sarja). Ehkä nyt ei enää tarvitse koko ajan elää ”täysillä” vaan voi nauttia siitä hetkestä, missä on, vaikka mitään jännittävää ei juuri nyt tapahtuisikaan.

Lähestyvää aikuisuutta voi harjoitella vaikka laittamalla kukkia parvekkeelle

Lähestyvää aikuisuutta voi harjoitella vaikka laittamalla kukkia parvekkeelle.