Meeri: Joulumieltä metsästämässä

19.12.2016

Kokemukseni mukaan on jouluihmisiä ja ei-jouluihmisiä. Niitä, jotka korkkaavat glögipullon jo syyskuussa ja vaihtavat tapetitkin sesongin mukaiseen joulunpunaiseen, ja sitten niitä, jotka repivät hiukset päästään aatonaaton lahjaostosruuhkassa ja saavat mauttomista joululauluista migreenin.

Itse seilailen tyynesti siinä keskivaiheilla. Iltojen pimetessä lokakuussa tykkään kyllä hautautua glögimukillisen kanssa viltin alle, ja jouluvalot ovat paras kaamoskeksintö ikinä. Joka vuosi joulu lopulta kuitenkin tulee puskista ja harmittelen, etten ehtinyt fiilistellä intensiivisemmin. Omilleni muutettuani olen onnistunut viettämään joulunalusaikaa yhtä usein ulkomailla kuin Suomessa. Maantieteellisen sijainnin vaihtelevuus ja toisaalta opiskelijabudjetti ovat pitäneet huolta siitä, ettei turhaa joulukrääsää ole päässyt kertymään. Sääli sillä joka vuosi näihin aikoihin harmittaa, kun joulufiilis uupuu sisustuksesta tyystin.

pc043110

Tänä vuonna olen yrittänyt ryhdistäytyä. Investoin jo halvimpiin joulunpunaisiin sohvatyynyihin, jotka löysin, ja törmäsin Facebookin kirppisryhmässä joulutähteen, joka huusi nimeäni. Glögiä kuluu kuin kahvia konsanaan, ja suunnitelmissa on jopa saada parit joulukortit postiin – perinne, jota ei taloudessani ole tähän mennessä näkynyt. Pari joulutraditiota olen omaksunut Keski-Euroopastakin, joten ohjelmaan kuuluu pakollisena myös joulutoreilla hortoilu (Keskustorilla on joka vuosi muutamia saksalaiskojuja, jotka on pakko käydä katsastamassa, ja Tallipiha on tunnelmansa vuoksi must), eikä joulu ole mitään ilman glühweinia.

pc043097

Vuosien pohdinnan jälkeen luulen kuitenkin keksineeni, mikä on puolivillaisen joulumieleni ongelman ytimessä: aika. Toisin sanoen sen puute. Mistäpä se joulufiilis löytyisikään, kun sahaa koko joulukuun tenttiluokan ja harrastusten väliä, eikä aika riitä minkään joulutorttujen tehtailulle? Tästä viisastuneena olen päättänyt pyhittää adventtisunnuntait jouluisille asioille. Whamin Last Christmas tulee tietysti soimaan repeatillä.

Hyvää joulunodotusta ja tsemppiä joulukuun pakertamiseen!