Jaakko: Unelma/painajainen ensimmäiseen kotiin muutosta

31.10.2017

Kirjallisuudessa syksyä on ollut tapana pitää muutoksen symbolina. Tutkijat eivät vielä tätä kirjoittaessa tosin ole onnistuneet selvittämään, onko tämä symbolismi syy sille, että koulut alkavat elokuussa vaiko toisinpäin.

Yliopiston (ja vähän muidenkin laitosten) kalenterissa kauden alku ja loppu merkitsevät kiireisintä elonaikaa. On kaikenmaailman avajaista ja tutustumista, eksymistä ja uuden löytämistä. Monelle fuksille realisoituu myös unelma/painajainen ensimmäiseen omaan kotiin muutosta. Juuri tälle viiteryhmälle halusinkin omistaa kauden ensimmäisen blogipostauksen, ikäänkuin kirjoitusjänteiden verryttelyksi ja yleishyödylliseksi ratoksi.

On muutamia universaaleja seikkoja, joihin itsenäistymisen ensihuumassa kannattaa kiinnittää huomiota heti, kun saa kämpän avaimet käteensä (tai vaihtoehtoisesti kaulastaroikkumaan). Ensimmäisenä on säännöllinen siivous. Mikään ei ole helpompaa kuin unohtaa pölypallot verhojen ripustelun ja kalsareissaan elämöimisen lomassa. Helpoimmin asia hoituu, kun teet siitä rutiinin, mikä muuten auttaa myös asettumaan nopeammin uuteen elämänmuotoon. Torstai-illan imuroinnille ja liinavaihteiden kierrolle kelpaa rakentaa ankkurin, joka pitää kovassakin muutoksen vastatuulessa.

Mikäli olet päätynyt jonkinnäköiseen kimppakämppään korostuu siisteyden ylläpito entuudestaan. Tässä tapauksessa toisekseen on kämppikseen hyvä tutustua ainakin puhelinnumeron verran, että kiireisistä asioista kuten uloslukittautumisista pääsee kätevästi sopuun. Aikaisempaa aiheesta tuottamaani kirjallisuutta siteeratakseni haluan myös muistuttaa, ettei harmonisessa yhteisasumisessa tärkeintä ole ystävyys tai edes kiinteä kommunikointi vaan peruskunnioituksen vaaliminen. Aina kun huomaat vieraan parin sukkia roikkumassa ovenkahvastasi, muista ennen jatkotoimenpiteitä, että todennäköisesti jokin oma vakiojekkusi risoo toista tasan yhtä paljon.

Kunhan olet ehtinyt asemoitua neljän seinäsi ja (toivottavasti myös) kattosi sisään, älä epäröi ottaa kontaktia myös ympäröivään betonilähiöön. Asiantuntijoiden mukaan paras tapa toteuttaa tiedustelu on eksyä kunnolla pari kertaa, eli toisin sanoen kävellä kolme korttelia avaamatta Google Mapsia. Kosketus ympäristön kanssa toteutuu huomattavasti joutuisammin ilman kosketusnäyttöä välissä. Taito voi osoittautua elintärkeäksi varsinkin pikkutunneilla kotiin tarpoessa.

Aika kultaa muistot, sanotaan. Opiskelijaelämän yhteydessä sitä suorastaan toivoo. Nauti siitä niin kauan kuin sitä kestää!