Jaakko: Kevät tulee, oletko valmis?

9.05.2018

Martin Heidegger kirjoitti, että kieli on ihmisen koti. Mitä Martti ei kirjoittanut on että TOAS on opiskelijan koti, mutta tämä ei tee siitä yhtään vähemmän totta.

Sitä paitsi TOAS:n tapauksessa kotoutuminen ei jämähdä metafyysiseksi metaforaksi vaan mitattavaksi faktaksi. Innolinkilla hiljattain teetetty tyytyväisyyskysely paljasti TOAS:lla asumisen tuottavan keskiarvo-onnellisuudeksi 8.1, mikä asteikolla nollasta kymppiin on huippusaavutus. Erityistä kiitosta keräsivät vuokraan sisältyvät asumispalvelut (8.9), vuokranantajan luotettavuus (8.7) sekä asuntojen sijainti (8.7). Myös kynnys suositella TOAS:a tuttavapiirille on noususuhdanteinen, mikä kertoo paitsi brändin elinvoimaisuudesta myös vanhan sanonnan “Kell’ onni on se onnen kätkeköön” epäajanhengenmukaisuudesta.

Tämän blogipostauksen tarkoitus ei kuitenkaan ollut nostaa TOAS:n häntää entisestään, mikä olisi turhaakin nähden kuinka parasta mainosta puljulle tuottavat asukkaat itse. Käännynnäisille saarnaamisen sijaan palatkaamme takaisin vanhaan Marttiin. Asuminen niin kielessä kuin opiskelijasolussa muokkaa täälläoloa (Daseinia) kuin leipuri taikinaa. Tästä opiskelija-asumiseen liittyvästä liki orgaanimaisesta syklimäisyydestä olen kirjoittanut ennenkin, ja tietyssä mielessä se muodostaa tuotantoni selkärangan.

Kaudentajun mukaan päätin siis kirjoittaa keväälle ominaisista vaikutuksista opiskelijan arkeen. Talvihorroksesta virvottuaan ohjaa vaisto useimpia selviytyjiä siivoamaan kämpän. Tähän hienovaraisesti kannustavat myös taloyhtiöiden pihoille ilmestyvät minibussin mentävät roskalavat, joille voi dumpata isompaakin villakoiraa (ei siis niitä eläimiä vaan pölypalloja, joskin eronteko on joissain tapauksissa parempi jättää asiantuntijalle varmuuden varalle).

Ne jotka eivät sisäistä siivouskeijuaan löydä päätyvät yleensä väliaikaisesti hylkäämään laivan, mikä jälleen kerran osoittaa TOAS:n joustavuuden vuokranantajana. Jos et vielä tiennyt, voit tietyin rajoituksin luovuttaa kämppäsi valitsemallesi vuokralaiselle kesäksi mikäli vaikka päädyt hakeutumaan vaihtoon tai palaamaan kotipaikkakunnallesi luottokesäduuniin. Lisää tietoa löytyy, arvaatkin jo, TOAS:n sivuilta: https://toas.fi/asuminen/muutokset-asumisen-aikana/.

Kevät on myös rituaalisen todellisuuden yksi gravitaatiopiste, minkä monet auringonpalvojat tunnustavat grillikauden avaavissa taloyhtiön yhteisissä käristäjäisissä. “Mutta kohteessani ei ole aktiivista taloyhtiön hallitusta järkkäämässä näitä juttuja,” mutiset ruutusi ääressä. Noh, asiahan järjestyy kun perustat kyseisen instanssin itse! Sekin onnistuu TOAS:n huomassa. Autenttisen olemisen verbiluonteen ymmärtäminen edellyttää aktiivista otetta ympäristöstä, kuten Martti toisinaan veisteli. Opiskelijaelämä on opiskelijan parasta aikaa, joten ota siitä kaikki irti – myös keväällä!