Jaakko: Fuksin aika ja paikka

9.08.2016

Opiskelijakämpän vuosirytmissä on kaksi tärkeää ajankohtaa: kevään loppu ja syksyn alku. Erityiseksi ne tekee, ainakin Männikön asukille (ja kuulemani mukaan myös useimmille muille TOASilaisille), taloyhtiön grillibileet. Kesän ääripäissä osanottajat rituaalinomaisesti uhraavat maissia, kyljystä, karkkia ja kaljaa (itselle tosin maistuu paremmin siideri) lukuvuoden kiertokulun kunniaksi, rukoillen samalla opinnäytetyön valmistumista, suotuista kurssitarjontaa sekä pienempiä vuokria.

Mätäkuun tuulettomien päivien puskiessa päälle lähestymme kahdesta mainituista merkkipäivästä ehkä tärkeintä. Fuksien (tai smurffien, jos puhutaan kauppakorkeakoulusta) aika on taas koittanut. Enteet ovat leijuneet ilmassa tovin jos toisenkin, ainakin niille jotka osaavat niitä lukea. Pyykkituvan kaikki koneet jumiutuvat, kun joku jätti kolikoita farkun taskuun. Öisin kuuluu vahingossa uloslukittautuneiden poloisten vaimeaa itkua porraskäytävässä. Ruohokin lakastuu alati pihassa ramppaavien muuttoautojen renkaiden alla.

Mutta onhan uusien opiskelijoiden vyöryssä hyvätkin puolensa. Kuudennen vuoden kalkkis saa virkistävän muistutuksen nuoruutensa perikadosta, kun porraskäytävän törmäyksessä fuksia ei erota tämän yläastelaisesta veikasta. Ihan kuin tuore KELA:n ilmoitus opintotukikuukausien ehtymisestä ei olisi riittänyt.

Kirjoittamisen aloittaessani tällä blogipostauksella oli jokin tarkoituskin yli nahistuneen käppänän sapen vuodattamisen, mutta enää en ole niin varma. Mahdollisesti kyse oli muistutuksesta – edellä mainitun grillirituaalin elimellisimmästä seikasta. Kuten jo Émile Durkheim totesi, uskonnollisen palvonnan kohde on viime kädessä aina yhteisö itse. Hengellinen toimitus sitoo jäsenensä yhteen, antaa näiden tunnistaa toisensa saman kokonaisuuden osiksi. Ja kuten tiedämme, ei sosiologialta pakene kukaan – ei varsinkaan yksikään opiskelija­asuntosäätiön elätti.

Yhteiselon ja yhtenäisyyden nimissä: ottakaa osaa taloyhtiöidenne lukukauden alkua kunnioittavin grillibileisiin (tai missä vaan muodossa kohteenne ydinrituaali sitten ilmeneekään). Fuksit ovat heimonne jatkajia, taloyhtiönne perinteiden kesannollisen vehreä maaperä. Fuksiton opiskelija­asunto on tulevaisuudeton opiskelija­asunto. Ajoittainen tukkeutunut pyykinpesukone on sen ylellisyyden säilyttämisestä pieni hinta.