Maltillinen vuokrankorotus vuodelle 2020

25.10.2019

Vuodelle 2020 TOAS korottaa asuntovuokria 1,5 %. Korotus katkaisee melko poikkeuksellisen putken, kun kolme edellistä vuotta on menty ilman korotuksia. Kun laskee viiden vuoden keskiarvon korotuksista, niin määräksi tulee keskimäärin 0,7 %:n vuosittainen korotus. Tämä kertoo mielestämme onnistuneesta toiminnasta. Toivottavasti vuokralaisemme ovat samaa mieltä.

TOASin taloudellinen tilanne on vakaa pitkälläkin aikavälillä. Taustalla on pitkäjänteinen talouden suunnittelu, joka on onnistunut suhteellisen mittavista investoinneista huolimatta. Tällä hetkellä toimintaa varmistaa myös yleisten kustannusten maltillinen nousu sekä korkomarkkinoiden alhainen taso.

Kohtuullisilla vuokratasoilla pystymme myös vastaamaan Tampereella vuokra-asuntotoimijoiden kilpailuun. Jos kuitenkin kuukausittainen vuokra tuntuu liian isolta, on hyvä muistaa, että omia vuokramaksuja voi onneksi muokata mielensä mukaisiksi. TOASilla on tarjolla suuri skaala erihintaisia asuntoja. Halvimmat kerroskeittiölliset pienyksiöt maksavat vain 130 e/kk, kun taas toisesta päästä löytyy 590 e/kk maksava keskustayksiö.

Vapaille markkinoille vertailukelpoinen keskineliövuokra TOASilla on vuoden 2020 alussa 11,92 e/m2/kk ja vuokrien vaihteluväli taloittain on 8,6 – 18,6. Tampereen vapaisiin markkinoihin verrattuna TOASin vuokrat ovat Tilastokeskuksen tilastojen perusteella n. 19 % edullisempia.

Vajaa puolet TOASin kuluista tulee rahoituskuluista eli lainojen lyhennyksistä ja koroista. TOASin lainamäärät ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosien aikana, kun uusia taloja on tehty paljon. Tämän lainojen kasvun voi kuitenkin sanoa olevan hyvä asia opiskelijoille, koska näin on saatu merkittävästi enemmän erinomaisia asuntoja. Nykyisin moni pääsee yksiöön alle vuoden odotusajalla. TOASin lainojen keskikorko on painunut 1,6 %:iin. Tästä yleiseurooppalaisesta matalasta korkotasosta pääsemme nyt hyötymään.

Pääluvut budjetista:

  • Tuotot 42,7 Me
  • Hoitokulut 22,7 Me (korjaukset 5,0; lämmitys 3,8; sähkö 2,2)
  • Rahoituskulut 16,2 Me
  • Ylijäämä 3,8 Me (investointeihin)

Muut maksut eivät nouse. TOAS toimittaa uuden vuokralaskun asukkaille sähköpostitse ja postitse sekä ilmoittaa vuokran muutoksesta suoraan Kelaan. Vuokrankorotus ei siis vaadi asumistuen kannalta asukkailta erityistoimia, jos vuokran korotus on alle 50 euroa. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta.