TOAS Hippos kätkee suuren ulkokuorensa sisälle pehmeyttä ja luontoa – arkkitehti kertoo, miten suunnittelussa on tultu tähän päivään

10.05.2022

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön historian suurin uudiskohde, TOAS Hippos, on alusta asti suunniteltu vahvasti opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen ideoi korttelikokonaisuuden, jonka kantavana teemana on ekologinen rakentaminen ja puunkäyttö sekä monipuoliset tilat. Pandemia-aika on tuonut suunnitteluun myös yllättäviä haasteita.

– Alussa oli vain puhdas, valkoinen paperi, naurahtaa arkkitehti ja toimitusjohtaja Juha Saarijärvi arkkitehtikilpailun lähtökohdista.

Kun tamperelainen arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen kutsuttiin mukaan kilpailuun suunnittelemaan TOASille uutta opiskelija-korttelia, tiedossa oli tämä: tontti sijaitsee kaupunkikuvallisesti merkittävällä paikalla Tampereen Kalevassa ja siinä on Suomen rumimmaksikin rakennukseksi äänestetty valtion virastotalo. TOAS oli ostanut sekä tontin että rakennuksen pari vuotta aiemmin, vuonna 2014.

– Näimme heti, että paikka on kokonaisuudessaan upea: ulkoilualueet ovat lähellä ja maauimala ja raitiotielinjaukset olivat suunnitteilla. Toki myös ympäristön tuomat rajoitteet kuten melu- ja pölyhaitat tulivat esille, Saarijärvi muistelee.

Veistoksellinen seinä suojaa melulta ja pölyltä

Arkkitehtitoimisto voitti kilpailun työllään Kannel. Siinä esiteltiin moderni, kaarenmuotoinen rakennus, jonka keskeisinä teemoina ovat ekologisuus ja puunkäyttö. Rakennuksen muoto on suunniteltu nimenomaan sitä ajatellen, että Teiskontien melu- ja pölyhaitat eivät häiritse asukkaita.

– Rakennukseen haettiin yhtenäistä, veistoksellista ulkoseinää, joka avaa sylinsä etelään, jossa on pehmeämpi sisäpiha. Siellä on enemmän puuta, parvekkeita, terasseja ja puistonäkymää. Rakennus on keskeltä korkeampi ja madaltuu sivuille, mikä häivyttää kerrosten lukumääriä. Alun perin mietimme, voisiko virastotalon perusrunkoa hyödyntää. Uusi rakennus tuntui kuitenkin luontevalta ratkaisulta, Saarijärvi taustoittaa.

Kannel-työn alkuperäinen ajatus onkin kantanut läpi erilaisten suunnitteluvaiheiden. Suuret linjat eivät olet muuttuneet, vaikka matkan varrella on jouduttu pieniä muutoksia tekemään.

– Suunnitelmia on koko ajan tehty hyvässä yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Kaavoittajien kanssa keskustelimme jonkin verran esimerkiksi autopaikkojen tarpeellisuudesta sekä kokonaiskerrosalojen määrästä, Saarijärvi sanoo.

Opiskelijat mukaan suunnitteluun

Kun asemakaavamuutos käynnistyi vuonna 2017, myös opiskelijat pääsivät mukaan kertomaan näkemyksensä tulevaisuuden asuinkortteliin.

– Opiskelijoille tehdyn kyselyn perusteella monille opiskelun ja asumisen yhdistäminen olivat tärkeimpiä asioita. Myös erilaiset asumismuodot nousivat esiin: toiset halusivat yksityisyyttä, toiset kaipasivat yhteisöllisyyttä – myös lähikauppa ja kuntosali mainittiin, Saarijärvi kertoo.

Tätä kautta TOAS Hippos alkoi muotoutua enemmän hybridirakennukseksi, jossa on co-working-tiloja, päivittäistavarakauppa, kahvila ja ravintola. Myös uudenlaisia asumisratkaisuja, yhteisöyksiöitä, alettiin suunnitella.

– Rakennukseen tulee kohtauspaikka, jossa voi opiskella tai vain viettää aikaa. Siellä voi olla myös erilaisia toimintoja kuten pyörähuolto, ompeluhuone ja lounge. Kaupunki toi mukaan myös toiveen omasta päiväkodista.

Puurakentamisesta yllättäviä haasteita

Helamaa & Heiskanen valittiin toistamiseen hankkeeseen kilpailutuksen kautta, kun TOAS etsi allianssimalliin useita eri kumppaneita. Asemakaava oli valmistumassa, ja suunnitelmaa alettiin viedä kohti toteutusta.

– Oli todella mielenkiintoista päästä mukaan allianssiyhteistyöhön, koska se on meille uutta. Tässä kehitysvaiheessa lähdettiin tosissaan tutkimaan esimerkiksi sitä, miten rakennukseen saadaan mahdollisimman paljon puurakenteita.

Eteen tuli myös koronaviruspandemian aiheuttama yllätys: rakentamisen raaka-aineiden hinnat kohosivat ja saatavuus oli ajoittain heikkoa. Kustannuksia jouduttiin tarkastelemaan uudestaan, mikä toi jonkin verran muutoksia suunnitelmiin.

– Radikaalein muutos tapahtui kaaren rakenteissa. Jouduimme muuttamaan sitä, miten talossa pääsee liikkumaan rapusta toiseen. Uusi ratkaisu ei välttämättä ole huonompi, sillä nyt piha-alueita hyödynnetään paremmin, arkkitehti pohtii.

– Myös puuelementtitoimittajia oli haastavaa löytää. Vaikka Suomessa kannustetaan puurakentamiseen, alalta löytyy vähän tuotetoimittajia. Toivoisin, että toimiala saataisiin turvatuksi, hän harmittelee.

Ei pikajuoksua vaan kestävyyslaji

Vaikka Helamaa & Heiskanen on ollut mukana TOAS Hippos -hankkeessa jo kuuden vuoden ajan, ei aika suunnittelijalle tunnu pitkältä.

– ­Aikaa on vierähtänyt, mutta se on ihan normaalia. Tämä on kestävyyslaji, johon kuuluu paljon erilaisia vaiheita. Vuonna 1992 osallistuimme Tampellan alueen suunnittelukilpailuun, ja 20 vuotta myöhemmin teimme vielä viimeiset suunnitelmat, Saarijärvi valottaa nauraen.

Nyt TOAS Hippos on siinä vaiheessa, että suunnittelupöydältä on siirrytty työmaalle: Virastotalo purettiin viime kesänä ja uuden opiskelijakorttelin rakennustyöt pääsevät alkamaan tänä keväänä.

Silloin ollaan jo vähän lähempänä tulevaisuuden opiskelijakorttelin avaamista. Matkaa siihen vielä on, mutta sitä tehdään Saarijärven mukaan askel kerrallaan.

– Rakentaminen alkaa kaaren keskeltä ja sisäpihalta. Ensimmäisen vaiheen jälkeen sisäpiha on jo pitkällä. Täytyy muistaa, että tämä on kestävyyslaji, johon kuuluu paljon erilaisia vaiheita, hän hymyilee.