Puinen sängynpääty ei kuulu muovinkeräykseen – tärpit toimivaan jätteiden kierrätykseen

26.11.2020

Olemme saaneet tämän vuoden aikana lähes kaikkiin kohteisiimme muovinkeräysastiat. Asukkaat ovatkin lähteneet kierrättämään muovia innokkaasti, kiitos siitä teille kaikille. Valitettavasti useisiin muovinkeräysastioihin on kuitenkin eksynyt myös sekajätettä ja jopa puinen sängynpääty. Tämä luonnollisesti vesittää muovinkeräyksen ja kierrätyksen ideaa. Ollaan siis jatkossa vielä tarkempia jätteiden lajittelun kanssa. Tässä lyhyt muistilista siitä, mitä voi laittaa muovinkeräysastiaan:

  • muoviset jugurttipurkit ja voirasiat
  • muoviset leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • muovikassit ja -pussit
  • muoviset pesuaine-, saippua- ja sampoopullot

Huomaathan, että tuorekelmu ei ole muovipakkaus eikä se siksi kuulu muovinkeräykseen.

Myös muiden asioiden lajittelu tuottaa toisinaan pieniä hankaluuksia. Kertauksena kaikille, että keräyspaperiastiaan saa laittaa vain puhtaita papereita, ei esimerkiksi likaisia elintarvikkeiden ympärillä olevia papereita. Nippelitietona sanottakoon myös, että ruskeat paperikassit eivät kuulu paperinkeräykseen vaan kartonkikeräykseen. Tätä harva tietää, sillä luulisi paperikassin kuuluvan paperien joukkoon. Näin ei kuitenkaan ole, joten muistetaan jatkossa tämä! Muun väriset paperikassit saa laittaa niin paperi- kuin kartonkikeräykseenkin.

Joulu tuo kierrätykseen oman vaihteensa. Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen paperin pintavärjäyksen ja kiinni jääneiden teippien takia. Kartonkinen lahjapakkaus ja perinteinen joulukalenteri kuuluvat puolestaan kartongin keräyssäiliöön. Suklaakalenterista voi kaivaa muovisisuksen pois ja lajitella sen muovinkeräykseen ja kartongin kartonkikeräykseen. Lisää tietoa kierrätyksestä ja neuvoja lajitteluun löydät esimerkiksi Pirkanmaan Jätehuollon sivuilta https://pjhoy.fi/lajitteluhaku/