”Pohjan on kestettävä koko talon paino” – Hippoksen pohjatöissä on kärrätty satoja kuormia maata ja asennettu kilometreittäin putkia

27.09.2022

Klikkaa kuva isommaksi.

Hippoksen työmaalla on koko kesä ja alkusyksy 2022 tehty ensimmäisten asuintalojen pohjatöitä ja rakennettu vahvaa perustaa tulevaisuuden opiskelijakorttelille. Pohjatöihin kuuluu valmistelevia maanrakennustöitä kuten viemäröintejä ja vesi- ja lämpöputkien asennusta. Niitä on saatukin tehdä kilometrikaupalla. 

– Kyllä maata on tuotu ja viety paljon. On tehty viemäreitä, vedetty putkia, paalutettu, kaivettu maa-aineita ja tehty massanvaihtoja ja ammuttu kalliota – kalliota ei louhittu pinta-alallisesti paljon, mutta jonkun yksittäisen rakennuksen kohdalta reilummin, Hartelan työmaapäällikkö Vesa Lehtinen kuvailee viime kuukausia. 

Korttelin yhteisten viemäri- ja sprinkleriliittymien rakentaminen pyrittiin ajoittamaan koululaisten kesäloman aikaan, koska työt aiheuttivat paljon haastavia liikennejärjestelyjä. 

– Omalla urallani ei ole tullut vastaan toista yhtä suurta asuintonttia, joka sijaitsee näin lähellä kaupungin keskustaa. Isosta työmaasta huolimatta esimerkiksi liikennejärjestelyistä ei ole tullut juurikaan kriittistä palautetta – tuntuu, että paikalliset ovat enemmänkin odottaneet, että milloin tontilla alkaa tapahtua. Onhan tämä kuitenkin iso ja näkyvä juttu, Lehtinen nauraa.   

 

Vanhoja paaluja kaivettu esiin 

Varsinaisia yllätyksiä pohjatöissä ei ole tullut vastaan, ainakaan sellaisia, jotka eivät olisi olleet etukäteen tiedossa. Esimerkiksi töitä ei ole tarvinnut tehdä pohjaveden alapuolella lainkaan. 

– Toki louhinnan määrää ja paalutuksen mittoja ei tiedetä etukäteen. Jonkin verran tontilla tuli vastaan puretun Virastotalon vanhoja paaluja, joita jouduimme kaivamaan esiin. Maa-aineksessa on ollut myös vähäisiä määriä haitta-aineita, jota on jouduttu ajamaan pois. Aineet tutkitaan laboratoriokokein. Ne voivat hyvinkin olla peräisin raviradalta, joka Hippoksen paikalla aikoinaan on ollut, Lehtinen arvioi.  

Hippoksen tontille rakentuvat ensimmäisenä talot 1B ja 1C – loput nousevat Kalevaan vaiheittain. Syyskuun 30. päivä päästäänkin Hippoksessa jo muuraamaan peruskiveä. Vaikka tässä vaiheessa rakennus ei vielä paljon näy ohikulkijoille, ovat pohjatyöt koko rakennuksen tukijalka. 

Maanvaraisella perustuksella ja paalutuksella tehdään rakennukselle pohja, jonka on kestettävä koko talon paino. Jos maa on pehmeää, lyödään sinne paaluja kallioon asti, jottei rakennus painu. Laadunvalvonta on tässä tärkeää: maapohjan kantavuus todetaan esimerkiksi kuormituskokeilla ennen kuin voidaan jatkaa eteenpäin, Lehtinen kuvailee.   

 

Pohjatöitä tehdään useassa vaiheessa 

 1B- ja 1C -rakennusten osalta päästään lokakuussa etenemään anturoiden ja ylipäätään perustusten rakennukseen. Tuolloin talot saavat esimerkiksi kellarin seinät, väestönsuojan, vesieristyksiä – ylipäätään talonreunoja maanpintaan asti. Pohjatyöt jatkuvat tontilla kuitenkin pitkään. 

Tämä on ajallisesti pitkäkestoinen kohde. Pohjatöitä tehdään rakennuksiin limittäin, vielä siinäkin vaiheessa, kun toisiin taloihin nousee seiniä. Tavoitteena on, että mennään eteenpäin heti, kun se on mahdollista. Hommat ei seiso missään vaiheessa, kun tehdään samanaikaisesti useita vaiheita, Lehtinen sanoo. 

 Hän kehuu ja kiittää yhteistyötä, joka on sujunut kaikkien osapuolten kannalta tähän mennessä erittäin hyvin. 

Haluan antaa ison tunnustuksen ja kiitoksen suunnittelijaporukalle. Tässä on onnistuttu antamaan maanrakentajille aikaa tehdä ja pyöritellä maakasoja, eikä rakennusmiehet ole heti mukana. Se tulee osoittautumaan hyväksi ratkaisuksi. On mielenkiintoista olla mukana näin isossa projektissa. 

 Myös työmaapäälliköllä on oma suosikkihetkensä. 

Parasta on se vaihe, kun näkee kaivinkoneen ensimmäistä kertaa tontilla. Se on merkki siitä, että työmaa on käynnissä ja asiat sujuvat. Nyt toki rakentajat odottavat jo into piukalla, että pääsevät hommiin, Lehtinen naurahtaa.