Onko kodissasi kylmä?

30.01.2020

Tammikuu on ollut erikoisen lämmin, ja lämpötilat ovat heitelleet nollan asteen molemmin puolin. Tämä voi tuntua myös sisällä asunnoissa vaihtelevina lämpötiloina. Asuntojen lämpötilat määräytyvät ulkolämpötilojen mukaan ja lämmitystä säädetään ilmojen kylmetessä siten, että asunnoissa on vakiona noin suositeltu + 21 °C.

Seuraamme kiinteistöjen lämpötiloja etävalvonnan avulla. Valtaosassa kohteita on muutamissa asunnoissa sisälämpötilamittareita, jotka lähettävät tietoa valvomokeskukseen. Lämpötilojen muutoksista seuraa valvomolle hälytys, jonka perusteella tilannetta aletaan kartoittamaan.

Onko asunnossasi kylmä? Aloita tarkistamalla patterit ja mittaamalla lämpötila huoneen keskeltä, noin 120-150 cm:n korkeudelta. Patteri ei ole epäkunnossa, vaikka se ei tuntuisi kuumalta lämmityskauden aikana (syys-huhtikuu).

Jos patterille tuleva putki on lämmin, mutta patteri on kylmä:
Venttiili on kiinni tai se on tukossa. Pyöräytä termostaattia muutaman kerran edestakaisin ja jätä se täysille. Tarkasta muutaman tunnin päästä uudelleen. Mikäli patteri pysyy kylmänä, tee vikailmoitus.

Jos patteri pulputtaa:
Patterissa on ilmaa, tee vikailmoitus.

Jos patteri on kylmä:
Tarkasta onko termostaatin edessä verho tai puhaltaako esim. tietokone lämpimän poistoilman suoraan termostaattiin. Muista, että asunnossa voi olla suosituksen mukainen lämpötila, vaikka patteri ei tuntuisi kuumalta.

Muut lämmitykseen liittyvät vikatilanteet:
Täytä vikailmoitus omaTOASin kautta tai soittamalla huoltoyhtiön päivystysnumeroon.