Maltillinen vuokrankorotus vuodelle 2022

28.10.2021

Vuodelle 2022 TOAS korottaa asuntovuokria keskimäärin 1,5 %. Viime vuonna päätimme olla korottamatta vuokria vuodelle 2021, mutta nyt on maltillisen korotuksen aika. Kun laskee viiden vuoden keskiarvon TOASin vuokrankorotuksista, niin määräksi tulee 0,6 %:n vuosittainen korotus. Tämä kertoo mielestämme onnistuneesta toiminnasta. Toivottavasti vuokralaisemme ovat samaa mieltä. Korotus ei koske Männikköä, Pappilaa eikä Rauhaniemeä.

TOASin taloudellinen tilanne on vakaa pitkälläkin aikavälillä. Taustalla on pitkäjänteinen talouden suunnittelu, joka on onnistunut suhteellisen mittavista investoinneista huolimatta. Lähitulevaisuuteen aiheuttaa kysymysmerkkejä mahdollinen inflaation ja korkojen nousu.

Kohtuullisena pysyneenä vuokratasolla pystymme vastaamaan Tampereella vuokra-asuntotoimijoiden kilpailuun. Jos kuitenkin kuukausittainen vuokra tuntuu liian isolta, on hyvä muistaa, että omia vuokramaksuja voi onneksi muokata mielensä mukaisiksi. TOASilla on tarjolla suuri skaala erihintaisia asuntoja. Halvimmat kerroskeittiölliset pienyksiöt maksavat vain 130 e/kk, kun taas toisesta päästä löytyy 590 e/kk maksava keskustayksiö.

Vapaille markkinoille vertailukelpoinen keskineliövuokra TOASilla on vuoden 2022 alussa 12,2 e/m2/kk ja vuokrien vaihteluväli taloittain on 8,7 – 18,9. Tampereen vapaisiin markkinoihin verrattuna TOASin vuokrat ovat Tilastokeskuksen tilastojen perusteella n. 24 % edullisempia.

Vajaa puolet TOASin kuluista tulee rahoituskuluista eli lainojen lyhennyksistä ja koroista. TOASin lainamäärät ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosien aikana, kun uusia taloja on tehty paljon. Tämän lainojen kasvun voi kuitenkin sanoa olevan hyvä asia opiskelijoille, koska näin on saatu merkittävästi enemmän erinomaisia asuntoja. Nykyisin moni pääsee yksiöön alle vuoden odotusajalla. TOASin lainojen keskikorko on painunut 1,7 %:iin. Tästä yleiseurooppalaisesta matalasta korkotasosta pääsemme vielä hyötymään.

Pääluvut budjetista:

  • Tuotot 41,8 Me
  • Hoitokulut 22,8 Me (korjaukset 5,3; lämmitys 3,7; sähkö 2,2)
  • Rahoituskulut 15,7 Me
  • Ylijäämä 3,2 Me (investointeihin)

Muut maksut eivät nouse. TOAS toimittaa uuden vuokralaskun asukkaille sähköpostitse ja postitse sekä ilmoittaa vuokran muutoksesta suoraan Kelaan. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta.