Maltillinen vuokrankorotus 2,5% vuodelle 2023

17.10.2022

Korotamme TOASin asuntojen vuokria vuodelle 2023 keskimäärin 2,5 %. Korotukset eivät koske Lumipuuta. Vuokrakorotukset pysyvät edelleen maltillisena verrattuna yleiseen kustannuskehitykseen Suomessa, joka on viime aikoina ollut yli seitsemän prosenttia.

Tällä hetkellä suurimmat kulunousut ovat tulleet sähkön ja lainojen korkoihin. Onneksi säätiössämme on näitä vastaan tehty suojauksia, ja niinpä kulut eivät tule täysimääräisinä asukkaidemme maksettavaksi. Haluamme pitää opiskelija-asuntojen vuokratason kohtuullisena: tällä pystymme paitsi vastaamaan vuokra-asuntotoimijoiden kilpailuun, myös tarjoamaan teille opiskelijoille huolettomampaa asumista. Ja tässä olemme mielestämme hyvin onnistuneetkin: viimeisen viiden vuoden aikana TOASin vuokrankorotusten keskiarvo on ollut vuosittain 1,1 %.

TOASin taloudellinen tilanne on pysynyt vakaana pitkälläkin aikavälillä. Taustalla on pitkäjänteinen talouden suunnittelu, jossa olemme onnistuneet suhteellisen mittavista investoinneista huolimatta. Lähitulevaisuudessa kuitenkin hieman epävarmuutta tuo mahdollinen inflaatio ja korkojen nousu.

Jos nykyinen asuntosi tuntuu liian kalliilta, on hyvä muistaa, että vuokran suuruuteen on mahdollista jokaisen itse vaikuttaa. Meillä on tarjolla suuri valikoima erihintaisia asuntoja. Halvimmat kerroskeittiölliset pienyksiöt maksavat vain 130 e/kk, kun taas hintahaarukan toisessa päässä on 590 e/kk maksava yksiö keskustassa.

TOASin vuokrat ovat edelleen Tilastokeskuksen tilastojen perusteella noin 25 % edullisempia kuin Tampereen vapailla markkinoilla. Esimerkiksi vertailukelpoinen keskineliövuokra TOASilla on ensi vuoden alussa 12,4 e/m2/kk ja vuokrien vaihteluväli taloittain on 8,9–19,3.

Vajaa puolet TOASin kuluista tulee rahoituskuluista eli lainojen lyhennyksistä ja koroista. TOASin lainamäärien kasvu jatkuu, kun uusia taloja rakennetaan jatkossakin. Tämä lainojen kasvu on kuitenkin hyvä asia opiskelijoille, koska näin saadaan merkittävästi enemmän erinomaisia asuntoja.

Pääluvut budjetista:

  • Tuotot 44,0 Me
  • Hoitokulut 24,6 Me (korjaukset 5,6; lämmitys 3,8; sähkö 2,8)
  • Rahoituskulut 16,3 Me
  • Ylijäämä 3,0 Me (investointeihin)

Muut maksut eivät nouse. TOAS toimittaa uuden vuokralaskun asukkaille sähköpostitse ja postitse sekä ilmoittaa vuokran muutoksesta suoraan Kelaan. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta.