Hiilijalanjälki ratkaisi TOAS Hippoksen rakennustavan – Tampereen Kalevaan suunnitellaan puurakenteinen Hippos

22.10.2020

Tampereen Kalevaan entisen valtion virastotalon tilalle nousevan TOAS Hippoksen runkoratkaisu on puuta. Samalla Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) käynnistää historiansa mittavimman uudisrakennushankkeen. Kyseessä on 35 050 neliön kortteli, joka sisältää niin asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja sekä lisäksi päiväkodin. Hanke on mittakaavassaan ainutlaatuinen.

TOAS Hippoksen kehittäminen starttasi vuonna 2016 ja allianssimallilla hankesuunnittelu käynnistyi vuosi sitten. Tavoitteena oli heti alussa kestävän kehityksen mukainen rakentaminen, joten kohteen rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalanjälki tutkittiin tarkkaan. Eri runkomateriaalien hiilijalanjälkiä vertailtiinkin kevään 2020 aikana betonielementtien, esivalmistettujen massiivipuuelementtien ja puurankarakentamisen välillä. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti parhaaksi osoittautui CLT-tilaelementti kokonaistaloudellisena ratkaisuna pienimmällä hiilijalanjäljellään. 50 vuoden elinkaaren aikana sen hiilijalanjälki on vähintään 8 % pienempi verrattuna betonirakenteiseen. Rakentamisvaiheen hiilijalanjälkeä arvioitaessa ero oli vielä merkittävämpi, noin 35 %.

– Kestävä rakentaminen on meille tärkeää, teemmehän koteja nykyisille ja tulevaisuuden opiskelijoille.  Haluamme osoittaa, että pieni hiilijalanjälki on mahdollista myös silloin, kun tavoitteena on kohtuuhintainen opiskelija-asuminen. Matkan varrella tämä tulee vaatimaan meiltä uusia innovaatioita ja totuttujen toimintatapojen haastamista rakentamisen aikana. Mutta siihen me pyrimme, vaikka emme täydennysrakentamisen kannustimia saakaan kaupungin suunnalta tähän hankkeeseen, kertoo TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteista. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla. Autohalli, kellari ja 1. kerros sekä myös toisessa kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat toteutetaan betonirakenteisina.

Maanantaina 19.10.2020 Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Hippostalon asemakaavan käyttötarkoituksen muutoksen ja rakennusoikeuden lisäämisen. Tämän jälkeen TOASin hallitus hyväksyi tiistaina 20.10.2020 TOAS Hippoksen allianssin johtoryhmän esityksen toteutussuunnitelmavaiheen käynnistämisestä hankesuunnitelman mukaisesti puurakenteisena.

Tavoitteena on purkaa nykyinen tontilla sijaitseva valtion virastotalo ensi vuonna. Rakentamisen arvioidaan alkavan loppuvuodesta 2021. TOAS Hippoksen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana. TOAS Hippos toteutetaan allianssimallilla ja siihen kuuluu Hartela Länsi-Suomi Oy, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

TOAS Hippos on tulevaisuuden avoin, vireä ja urbaani opiskelijakylä Tampereen Kalevassa. Hippos tarjoaa monipuolista asumista, palveluja ja edellytykset yhteisölliseen opiskelijaelämään. Sijainti on erinomainen suhteessa niin kampuksiin, liikenneväyliin kuin palveluihin.

 

Havainnekuva TOAS Hippoksesta

 

Havainnekuvat: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy

Lisätietoja:

Kirsi Koski
Toimitusjohtaja, TOAS
050 330 2103
kirsi.koski@toas.fi

 

TOAS vuokraa ja rakennuttaa jo 60 vuoden kokemuksella opiskelijoille koteja. Tarjoamme opiskelijoille kohtuuhintaista ja tasokasta asumista hyvällä sijainnilla. Toimimme edelläkävijänä uusien asumiseen liittyvien palvelujen kehittämisessä, ja tavoitteenamme on opiskelijoiden elämän ja asumisen helpottaminen. TOASilla on Tampereella yli 60 asuntokohdetta, joissa on noin 6 200 asuntoa ja noin 10 000 asuntopaikkaa. TOASin liikevaihto on 49 milj. euroa, tase 330 milj. euroa ja käyttöaste 97 %.

Hartela on kotimainen perheyhtiö, joka työllistää noin 600 rakentamisen ammattilaista. Olemme rakentaneet koteja, toimitiloja ja alueita vuodesta 1942. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Raumalla ja Oulussa. Perheyhtiö Hartela kuuluu suurimpiin valtakunnallisiin rakennusyhtiöihin.

Helamaa & Heiskanen on vuonna 1982 toimintansa aloittanut tamperelainen arkkitehtitoimisto. Osaamisemme kattaa rakennushankkeen kaikki vaiheet maankäytön suunnittelusta käyttöönottotehtäviin saakka.

Granlund on Suomessa talotekniikan johtava toimija, joka panostaa voimakkaasti innovaatio- ja kehitystoimintaan. Toiminnan keskiössä on hyvinvoinnin edistäminen rakennetussa ympäristössä. Granlundilla työskentelee lähes 1000 asiantuntijaa 22 kotimaan toimipisteessä. Ulkomaan toimipisteet löytyvät Shanghaista, Dubaista, Malmösta ja Sheffieldista. Lue lisää ja seuraa meitä somessa www.granlund.fi, www.twitter.com/granlundoy, www.facebook.com/granlundoy ja www.linkedin.com/company/granlund

A-Insinöörit on ennakkoluuloton, suomalainen rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitalo. Tehtävämme on auttaa asiakkaita onnistumaan rakentamisen hankkeissa. Yli 800 hengen luova ja luotettu asiantuntijajoukko tekee töitä innostavissa rakennuttamisen, rakennesuunnittelun ja yhdyskunta- ja ympäristörakentamisen hankkeissa 12 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti. A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi